Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1202 – 260

1960. december 2-án született a képen látható Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró. Olyan filmek rendezője, mint a Valami Amerika 1-3., a Magyar vándor, a Lora, a Kincsem, a Toxikoma és a Bűnös város. Ki ő?

Herendi Gábor 

1984. december 2-án született a képen látható magyar színésznő, műsorvezető. A Barátok közt című sorozat egyik szereplője volt, Szentmihályi Zsófiát alakította 2002 és 2017 között, majd 2018-ban. Az RTL Klubon műsorvezetőként a Celeb vagyok, ments ki innen! 5. évadában, a Reggeliben és az X-Faktor 7-9. évadán láthattuk. 2020-ban és 2021-ben és 2022-ben a TV2 Dancing with the Stars című műsorának műsorvezetője volt. Férje Lékai Máté kézilabdázó. Ki ő?

Kiss Ramóna 

1859. december 2-án született Georges-Pierre Seurat, francia festő. Legismertebb munkája, a Vasárnap délután Grande Jatte szigetén megváltoztatta a 19. századi modern művészet irányát, elindítva a neoimpresszionizmust. Seurat festményeit mozaikszerűen, apró, szabályos, töretlen, keveretlen színfoltokból rakta össze, amely a néző agyában áll össze kompozícióvá. Mi ennek a festési technikának a neve?

Georges-Pierre Seurat

Georges Seurat

1973. december 2-án született a képen látható korábbi világranglista-vezető, olimpiai bronzérmes, kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, háromszoros világbajnok, háromszoros Fed-kupa-győztes, Hopman-kupa-győztes, visszavonult magyar nemzetiségű jugoszláviai, majd amerikai teniszezőnő, aki 2007 tavaszán a magyar állampolgárságot is felvette. Ki ő?

Szeles Mónika

1906. december 2-án született a képen látható zsidó származású magyar–amerikai mérnök, fizikus. Feltalálta a mikrobarázdás hanglemezt és a színes televíziót. Ki ő?

Goldmark Péter Károly

1946. december 2-án született a képen látható olasz divat- és jelmeztervező. Munkájára hatással volt Andy Warhol, az ókori római és görög művészet, valamint a modern absztrakt művészet; a 20. század második felének egyik legszínesebb és legtehetségesebb divattervezőjének tekintik. 1997-ben egy ámokfutó pszichopata sorozatgyilkos lelőtte. Ki ő?

Gianni Versace

1981. december 2-án született a képen látható amerikai énekesnő, színész, a Baby One More Time, az Oops! ... I Did It Again és a Me Against the Music című dalok előadója. Ki ő?

Britney Spears

1968. december 2-án született a képen látható amerikai színésznő. Játszott a Beverly Hills 90210, a Vészhelyzet, az X-akták, a Joey és a Sherlock és Watson sorozatokban, de feltűnt a 2000-es Charlie angyalaiban és Quentin Tarantino Kill Billjében is. További fontosabb filmjei: Visszavágó, Jackie Chan: Új csapás, Ballistic – Robbanásig feltöltve, Alvilági játékok, A vasöklű férfi, A szerelem asszisztensei, Shazam! Az istenek haragja. Ki ő?

Lucy Liu

1933. december 2-án született Komjáthy György, EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas magyar zenei szerkesztő. 1958–1993 között a Magyar Rádió technikai rendezője, majd zenei szerkesztője volt. Olyan műsorok fűződnek a nevéhez, mint a Vasárnapi koktél, a Töltsön egy órát kedvenceivel, a 25 perc beat, A beat kedvelőinek vagy Popregiszter. Legismertebb műsorát 1965–1993 között sugározta a rádió. Mi volt a címe?

Komjáthy György

1951. december 2-án született Tóth József, magyar labdarúgó, hátvéd, edző. Pécsett, az Újpesti Dózsánál, majd az MTK-VM színeiben szerepelt az élvonalban, végül a finn IF Kraft csapatában fejezte be a labdarúgó karrierjét. A magyar válogatottban 56 alkalommal szerepelt 1974 és 1983 között. Az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon szereplő csapat tagja volt. Mi volt a közkeletű beceneve?

Tóth József