Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1201 – 259

1979. december 1-jén született Madaras Norbert, kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok vízilabdázó, a 2000-es években háromszor olimpiát nyerő legendás vízilabda "Aranycsapat" tagja. Ki volt akkoriban a válogatott szövetségi kapitánya?

Madaras Norbert

1935. december 1-jén született a képen látható amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer. Számos jelölés mellett az Éjfélkor Párizsban és a Hannah és nővérei című filmekért megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvér járó Oscar-díjat, míg az Annie Hall a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendező díját hozta neki. Ki ő?

Woody Allen 

1923. december 1-jén született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1942 és 1956 között 24 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során az Újpesti Dózsa csapatában szerepelt. Ki ő?

Szusza Ferenc

1761. december 1-jén született Anna Maria Tussaud, svájci művész, aki viaszszobrairól és az általa alapított Madame Tussaud panoptikumról ismert. Jelenleg több. mint egy tucat városban van Madame Tussaud panoptikum világszerte, de hol létesült az első?

Anna Maria Tussaud

1940. december 1-jén született Richard Pryor, Emmy- és többszörös Grammy-díjas amerikai komikus, színész, előadóművész. A Száguldás gyilkosságokkal (1976), Dutyi dili (1980), Vaklárma (1989) és a Folt a zsákját (1991) című vígjátékokban partnerével fergeteges párost alkottak. Ki volt Richard Pryor partnere ezekben a filmekben?

Richard Pryor

Gene Wilder

1936. december 1-jén született Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó. A hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. Spirituális művei mellett drámaírói tevékenysége is meghatározó. Számos drámát és könyvet írt, az 1973-as Részeg józanok című regény az 1957-ben elhunyt tragikus sorsú színművész és felesége történetére épül. Ki volt ez a színész?

Müller Péter

1951. december 1-jén született Treat Williams, amerikai színész. Mintegy négy évtizedes pályafutása alatt számos jelentős filmben játszott, de a világsikert hozó 1979-es Miloš Forman-musicalfilm főszerepe a legemlékezetesebb alakítása. Mi a film címe?

Treat Williams

1949. december 1-jén született Pablo Escobar, kolumbiai drogbáró és narkoterrorista, aki hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének a 80%-át tartotta a kezében, ezzel évente közel 2 milliárd dolláros forgalmat lebonyolítva. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ 7. leggazdagabb embere volt. 1992-ben, kartelljének a székhelyén a rendőrök lelőtték. Melyik városban?

 Pablo Escobar

1905. december 1-jén született Kellér Dezső, magyar író, humorista, dramaturg, konferanszié, érdemes és kiváló művész, a Vidám Színpad örökös tagja. A máig használatos „maszek” szavunk tőle származik, és ő a szerzője a „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni...” mondásnak (1964, „Pomócsi marad”), mely szállóigévé vált. Ki volt a kabarétréfa eredeti előadója?

Kellér Dezső

Salamon Béla

1958. december 1-jén született Charlene Tilton, amerikai színésznő és énekes. Szerepelt az Egy rém rendes család sorozatban, A báránysültek hallgatnak, a Superhero Movie és a Paranormal Calamity című filmekben, de legismertebb alakítása a Dallas című tévésorozatban volt. Melyik karaktert játszotta?

Charlene Tilton