Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1120 – 258

1935. november 20-án született a képen látható Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője. Az általa tervezett, a hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba. Ki ő?

Makovecz Imre

1889. november 20-án született a képen látható amerikai csillagász, aki felfedezte, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei, valamint felfedezte a kozmikus vöröseltolódást. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. A modern idők egyik vezető csillagásza volt, és ő rakta le a fizikai kozmológia alapjait. Róla nevezték el a NASA és az Európai Űrügynökség közös űrtávcsövét. Ki ő?

Edwin Hubble

1937. november 20-án született a képen látható magyar táncdalénekes, előadóművész, humorista, színész, showman. Számos esetben Hofi Gézával alkotott felejthetetlen párost. A Sír a telefon, a Kislány a zongoránál és A szívem egy vándorcigány című dalok előadója. Ki ő?

Koós János Hofi Géza

1886. november 20-án született Karl von Frisch osztrák etológus, zoológus. 1973-ban Nikolaas Tinbergennel és Konrad Lorenzcel megosztva elnyerte a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, mert megfejtette az egyik állatfaj kommunikatív viselkedésformáját, amelynek segítségével tudatja fajtársaival az általa talált táplálékforrásra vonatkozó információkat. Melyik ez az állatfaj?

Karl von Frisch

1953. november 20-án született Fábry Sándor, magyar író, humorista, műsorvezető, dramaturg, érdemes és kiváló művész. Szerteágazó művészetét a kitűnő verbális és kommunikatív képességeire alapozza és azt sajátos egyedi humorral fűszerezi. Műsorvezetői, humoristai szereplései mellett filmekben is vállalt szerepet. Szomjas György 1992-es filmszatírájában egy nyomozót alakított, aki a Szigony utcai „Ez nem nemi erőszak, ez rablótámadás!" ügyében járt el. Mi a film címe?

Fábry Sándor

1912. november 20-án született Habsburg Ottó, politikus, közíró, az Európai Parlament volt tagja, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, az utolsó Habsburg-trónörökös. Sokat tett az Európai Unió bővítéséért, ennek keretében Magyarország csatlakozásáért. 2011-ben, 98 évesen hunyt el, földi maradványait a bécsi kapucinus kriptába, szívurnáját Magyarországon helyezték örök nyugalomra. Hol?

Habsburg Ottó

1956. november 20-án született Mary Cathleen Collins, amerikai színésznő, filmproducer és modell. Egyik legemlékezetesebb alakítása az 1979-es Bombanő című filmben volt, mellyel egy Golden Globe-jelölést is szerzett. A film hatására a színésznő az 1980-as évek meghatározó szexszimbólumává vált. Szerepelt férje Tarzan, a majomember (1981), Bolero (1984) és Szellemképtelenség (1989) című rendezéseiben. Milyen néven ismerjük?

Bo Derek

1858. november 20-án született a képen látható svéd írónő. Nemzetközi sikert a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című gyermekkönyvével ért el. Az első nő, aki irodalmi Nobel-díjban részesült. Az újromantika és az impresszionizmus képviselője. Ki ő?

Selma Lagerlöf

1995. november 20-án született Liu Shaolin Sándor, magyar olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. 2022-től Kína színeiben versenyez. Legnagyobb sikere a 2018-ban Phjongcshangban az 5000 méteres váltó tagjaként szerzett olimpiai bajnoki cím. Magyarország a téli olimpiák történetében először nyert aranyérmet. Melyik országban van Phjongcshang?

Liu Shaolin Sándor

1925. november 20-án született Robert Kennedy, amerikai politikus. Bátyja, a merénylet áldozatává vált John. F. Kennedy elnöksége idején miniszter és legfőbb ügyész volt. 1968-ban a legesélyesebb demokrata elnökjelöltként tartották számon, amikor egy kampányeseményen lelőtték. Melyik tárcát vezette bátyja kormányában Robert Kennedy?

Robert Kennedy