Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1119 – 257

1961. november 19-én született a képen látható amerikai színésznő, filmproducer. Fontosabb filmjei: A téboly háza, Top Gun, Harry és Sally, Ha a férfi igazán szeret, Francia csók, I. Q. – A szerelem relatív, Kate és Leopold, Nyílt seb, Sarokba szorítva, A nők hálójában, Nők, A szerelem hullámhosszán, Angyalok városa, A szerelem hálójában, The Doors, Túszharc. 2015-ben debütált rendezőként Ithaca című drámájával, melyben főszerepet is alakít. Ki ő?

Meg Ryan

1957. november 19-én született a képen látható izraeli énekesnő. A zenéjében vegyítette a keleti és nyugati hangszerelés elemeit. Az 1983-as Eurovíziós Dalversenyen a Chai (Alive) című dalt énekelhette, mellyel második helyen végzett. Legismertebb dalai: Im Nin'Alu, Adama, Galbi, Gabriel. Ki ő?

Ofra Haza

1841. november 19-én született Schulek Frigyes, magyar építész, műegyetemi tanár, az MTA tagja. Fő műve az 1903-ban átadott budavári Halászbástya, mely Budapest egyik leglátogatottabb épülete. Milyen stílusban készült?

Schulek Frigyes

1962. november 19-én született Jodie Foster, kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, filmrendező. A vádlottak és A bárányok hallgatnak című filmért Occar-díjat kapott, az első Oscar-jelölését a Taxisofőr című film mellékszerepe hozta meg neki, akárcsak a férfi főszereplőnek. Kinek?

Jodie Foster

Robert De Niro

1805. november 19-én született Ferdinand de Lesseps, francia mérnök, diplomata. Nevét a Szuezi-csatorna, majd a Panama-csatorna építésében vállalt szerepe tette ismertté. A Szuezi-csatorna építésének megkezdésekor ő végezte az első csákányütést 1859. április 25-én. A Panama-csatorna melyik tengert köti össze a Csendes-óceánnal?

Ferdinand de Lesseps

1968. november 19-én született Jónás Rita, magyar színésznő, televíziós műsorvezető. 6 éven keresztül vezette a Tízen Túliak Társasága (TTT) műsort, melyért nívódíjat is kapott. Színészi diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerezte 1991-ben. 1997-től több mint öt évig műsorvezetője volt az RTL Klub gyermekműsorának. Mi volt a műsor címe?

Jónás Rita

1936. november 19-én született Ljubiša Samardžić, szerb színész, rendező. Az 1960-as években kezdődött karrierje. Színházban, valamint majd több mint 150 filmben és tévéjátékban játszott. Az 1980-as évek elején a Magyarországon is nagy sikerrel vetített televíziós sorozat főszerepe tette őt a legismertebbé, amikor Šurdát játszotta. Mi volt a sorozat címe?

Ljubiša Samardžić

1933. november 19-én született a képen látható amerikai műsorvezető, újságíró. Több mint 50 000 beszélgetést vezetett le 1957-től, többségét az amerikai CNN hírcsatorna alkalmazásában. Jellegzetes öltözéke keretes szemüvegből, ingből, nyakkendőből, és az elmaradhatatlan nadrágtartóból állt. Ki ő?

Larry King

1917. november 19-én született Indira Gandhi, indiai politikus, India legjelentősebb modern kori politikusdinasztiája, a Nehru-Gandhi család tagja. Tizenöt évet töltött a miniszterelnöki székben. Először 1966-77 között, másodszor 1980-tól 1984. október 31-én történt meggyilkolásáig viselte a posztot. Milyen rokonságban állt Mahatma Gandhival?

Indira Gandhi

1839. november 19-én született Emil Škoda, cseh gépészmérnök, aki egy kis pilseni gépgyárat annak megvásárlása után rövid idő alatt nyereséges nagyvállalattá fejlesztette, majd létrehozta Európa egyik legnagyobb ipari komplexumát, amely később tömegesen gyártott fegyvert az I. és a II. világháborúban is. A Škoda-gyár az 1950-es évektől az ott készült személygépkocsikról lett ismert. Ma is itt gyártják a gyáralapítóról elnevezett autókat, a Škodákat. Mit jelent a Škoda szó magyarul?

Emil Škoda