Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1206 – 264

1948. december 6-án született a képen látható finn autóversenyző, az 1982-es Formula–1 világbajnokság győztese. Fia szintén Formula–1-es világbajnok. Aktív évei a Formula–1-ben: 1978-1986. Ki ő?

Keke Rosberg

1665. december 6-án született Bercsényi Miklós kuruc főgenerális, II. Rákóczi Ferenc közeli harcostársa, a Rákóczi-szabadságharc egyik irányítója. Neki tulajdonítják a mondást, amely a Habsburg-ház trónfosztása után hangzott el: „Eb ura fakó! … császár nem királyunk!” Mi volt a császár neve?

Bercsényi Miklós

1978. december 6-án született a képen látható magyar válogatott kézilabdakapus. 2000-ben Európa-bajnok, 1998-ban és 2004-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 2003-ban és 2005-ben világbajnoki ezüstérmes, míg 2000-ben Sydney-ben az olimpián csapatával a második helyen végzett. Ki ő?

Pálinger Katalin

1888. december 6-án született a képen látható magyar újságíró, politikus, eszperantista. 1948 júniusától az MSZDP és az MKP összeolvadásából alakult Magyar Dolgozók Pártja első elnöke. 1948-ban köztársasági elnök, majd a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke lett. 1950-ben hivatalban lévő elnökként koholt vádak alapján letartóztatták, és életfogytiglani börtönre ítélték. 1956 márciusában szabadult, majd rehabilitálták. Az októberi forradalmat követően tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának. Ki ő?

Szakasits Árpád

1962. december 6-án született Janine Turner amerikai színésznő, aki leginkább Maggie O'Connell szerepéről ismert a Miért éppen Alaszka? című televíziós sorozatban, valamint Jessie Deighan szerepében láthattuk a Cliffhanger – Függő játszma című játékfilmben, melyben a világsztár akcióhős főszereplő partnereként szerepelt. Ki a szóban forgó akciósztár?

Janine Turner

1927. december 6-án született Sergio Corbucci, olasz filmrendező, aki hírnevét elsősorban spagettiwesternjeinek köszönhette. Leismertebb filmje, az 1966-os Django ma is a klasszikus mozik egyik visszatérő darabja, melynek ihletésére tucatszám készültek filmek, ezek közül napjainkban a Django elszabadul című Tarantino-film a legismertebb. Ki játszotta az eredeti Django főszerepét?

Sergio Corbucci

Franco Nero

1834. december 6-án született Mechwart András, gépészmérnök, a magyarországi villamosipar elindítója. Vállalatigazgatóként és feltalálóként is kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a 19. század utolsó harmadában a magyar gép- és villamosgépipar világszínvonalúvá vált. Melyik gyár vezérigazgatója volt Mechwart András?

Mechwart András

1974. december 6-án született a képen látható magyar séf, műsorvezető, gasztronómiai tanácsadó, a magyar gasztronómiai műsorok egyik úttörője. Országos ismertséget az RTL Klubon futó Receptklub című műsorral szerzett, melyben 2000-től közel tíz évig főzött együtt Kaszás Géza színművésszel. Ki ő?

Kovács Lázár

1421. december 6-án született VI. Henrik angol király, aki ugyan gyengeelméjű, és uralkodásra alkalmatlan volt, halála után a nép szentként kezdte tisztelni. Angliában kétszer is megfosztották trónjától. Uralkodása alatt tört ki a rózsák háborúja, és Calais kivételével Anglia elvesztette franciaországi birtokait. VI. Henrik a rózsák háborújának az egyik viszálykodó dinasztiájához tartozott. Melyikhez?

VI. Henrik

1956. december 6-án született Randy Rhoads, amerikai zenész, gitáros. Az 1980-as évek egyik leghíresebb és legbefolyásosabb heavy metal gitárosa, aki rövid pályafutása ellenére maradandó nyomot hagyott a rocktörténelemben. A Black Sabbathból eltávolított énekes szólóegyüttesének gitárosaként vált híressé. 1982-ben az együttes turnébuszának vezetője által, kokain hatása alatt ellopott kisrepülőgép utasaként szenvedett halálos balesetet. Ki volt az érintett együttes énekese?

Randy Rhoads