Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1207 – 265

1598. december 7-én született a képen látható olasz építész, festő és szobrászművész. Ő fejlesztette tovább a Michelangelótól kiinduló barokk stílust. Tudatosan alkalmazott, olykor halmozott eszközei erős, egységes összhatást keltenek. Számos tanítványa és követője volt. Olyan remekművek kötődnek a nevéhez, mint a római Szent Péter tér, a Szent Péter-bazilika baldachinos tabernákuluma és Szent Péter trónusa, a római Piazza Navona Fontana dei Quattro Fiumi díszkútja vagy VIII. Orbán pápa síremléke. Ki ő?

Gian Lorenzo Bernini

1915. december 7-én született Eli Wallach, Emmy-, Tony- és BAFTA-díjas amerikai színész. Első sikerét 1956-ban a Babuci című filmben nyújtott alakításával aratta, de legismertebb kétségkívül A Jó, a Rossz és a Csúfban Tuco szerepében lett. Na de ki Tuco? A Jó? A Rossz? A Csúf?

Eli Wallach

1937. december 7-én született Szilágyi István, Aase-díjas magyar színművész. Jellegzetes figurája volt a magyar színházi életnek és filmművészetnek. Olyan felejthetetlen karakterszerepekben láthattuk, mint Lópici Gáspár, az utca hírmondója a Keménykalap és krumpliorr, Potrien őrmester A három testőr Afrikában, Pityik őrmester A Tenkes kapitánya, valamint Sipos úr a Bors című alkotásokban. Melyik filmben volt a Piócás ember?

Szilágyi István

1937. december 7-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész. Kiváló komikusként kabarédarabokban és vígjátékokban egyaránt játszott. Sajátos humor és sokoldalúság jellemezte. Gyakran szerepelt játékfilmekben és tévéfilmekben is. A színház mellett szinkronizált is. Ki ő?

Verebély Iván 

1942. december 7-én született Harry Chapin, amerikai énekes-dalszerző, filantróp és humanitárius aktivista, aki leginkább folk rock és pop rock dalairól ismert. Grammy-díjas művész és a Grammy Hírességek Csarnokának tagja, több mint 16 millió lemezt adott el világszerte. 1981-ben autóbalesetben vesztette életét. Chapin legismertebb dalai közé tartozik a " Taxi " és a " Cat's In The Cradle ". Utóbbi dalra Sztevanovity Dusán írt magyar szöveget. Mi a dal magyar címe?

Harry Chapin

1951. december 7-én született a képen látható Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes és kiváló művész. Magyarország mellett a világ számos országában énekelt. Fellépett többek között Drezdában, Szófiában, Kassán, Kolozsvárott, Tokióban, Nagojában, Oszakában, Prágában, Moszkvában, Hamburgban, Rio de Janeiróban. Az opera mellett operettekben is rendszeresen fellép. Ki ő?

Pitti Katalin

1970. december 7-én született Nagy Natália, magyar színésznő, humorista, író. Galla Miklós fedezte fel a színpad számára. 1988–1997 között a L'art pour l'art társulattal lépett fel, 1990–1995 között tagja volt a Holló Színháznak is. Színpadi szerepei mellett feltűnt a Zimmer Feri és a Magyar vándor című filmekben, továbbá Mancika szerepében láthattuk Tímár Péter 1997-es alkotásában. Mi a film címe?

Nagy Natália

1972. december 7-én született a képen látható osztrák síelő. Az 1998-as naganói olimpián vált az egész világon ismertté: A lesiklás versenyszámban hatalmasat bukott, majd két további versenyszámban aranyérmet is szerzett. 54 alkalommal nyert világkupa futamot és 96 alkalommal állhatott fel a dobogóra. Négyszer nyerte el az összetett győzelemért járó nagy és tízszer a szakági győzelemért járó kis kristálygömböt. Ki ő?

Hermann Maier

1850. december 7-én született Schwarz Dávid magyar technikus, a merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója. Találmányát halála után az özvegyétől vásárolta meg Zeppelin gróf, aki ezen léghajók révén vált világszerte ismertté, míg Schwarz neve lényegében feledésbe merült. Milyen motor hajtotta Schwarz Dávid léghajóját?

Schwarz Dávid

1905. december 7-én született a képen látható holland csillagász. Róla nevezték el a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóövet a Naprendszerben, melynek legnagyobb és legismertebb objektuma a 2006-ban kisbolygóvá visszaminősített Pluto. Hogy hívják a névadó csillagászt?

Gerard Kuiper