Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1208 – 266

1886. december 8-án született Diego Rivera, mexikói festő. Alak- és tájábrázolása, kompozícióteremtő képessége a világ legnagyobb monumentális festői közé emeli. Második felesége Frida Kahlo forradalmár és festőművész volt. Mexikóban a művészházaspár emlékét nagy becsben tartják, az egyik bankjegyükön is az ő portréjuk szerepel. Milyen pénznem van forgalomban Mexikóban?

Diego Rivera

Diego Rivera

1953. december 8-án született Kim Basinger, Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Soha ne mondd, hogy soha, a Marslakó a mostohám, a Batman, a Szökésben, a Szigorúan bizalmas, az Álom Afrikáról, a Mobil, A sötét ötven árnyalata vagy A szabadság ötven árnyalata. Világhírnevet a 9 és 1/2 hét című 1986-os erotikus filmdráma női főszerepével szerzett. Ki volt a férfi főszereplő?

Kim Basinger

Mickey Rourke

Kr. e. 65. december 8-án született a képen látható római költő. Az Augustus-kor legnagyobb lírikusa, ódaköltő, az antikvitás költőfejedelme, az episztolát, a költői levelet ő fejlesztette önálló műfajjá. Az „arany középszer”, a vágyak, az érzelmek, a szenvedélyek túlzásaitól való tartózkodás, az egyszerű élet szeretetének hirdetője. Ki ő?

Horatius

1910. december 8-án született a képen látható magyar színésznő, sanzonénekes, az 1940-es évek elején készült magyar filmek dekoratív megjelenésű, kedvelt sztárja. Népszerűségét nemcsak filmszerepeinek, különleges, búgó hangjának köszönhette, hanem erotikus légkört árasztó egyéniségének. Leghíresebb szerepe a Halálos tavasz Ralben Editje volt és a Forró mezők című Móricz Zsigmond-adaptáció titokzatos Vilmája. Ki ő?

Karády Katalin

1964. december 8-án született Teri Hatcher, amerikai színésznő. Lois Lane-t alakította a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című sorozatban. A Született feleségek című sorozatban Susan Mayer megformálója, alakításáért 2005-ben Golden Globe-díjat kapott. Főszerepet játszott A holnap markában című James Bond-filmben, valamint a Tango és Cash című, 1989-ben bemutatott amerikai akciófilmben, melyben Tango feleségét alakította. Ki játszotta Tangót?

Teri Hatcher

1936. december 8-án született David Carradine, amerikai színész, harcművész. A hatvanas évek közepén tűnt fel a televízióban és a vásznon. A figyelmet a nagy sikert arató Kung-fu című tévésorozat irányította rá, de a legnagyobb sikerét kétségtelenül a 2003-2004-es Kill Bill-filmek címszereplőjeként aratta. Ki a filmek rendezője?

David Carradine

1943. december 8-án született a képen látható amerikai énekes, dalszövegíró és költő. A népszerű amerikai The Doors rockzenekar vezető énekese és dalszövegírója volt. Számos verseskötete is megjelent, a filmezés is foglalkoztatta. 1971-ben, 27 éves korában váratlanul meghalt, ezzel a „Club 27”, azaz a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blues-zenészek körének tagja lett. Ki ő?

Jim Morrison

1911. december 8-án született Ungváry László, Kossuth-díjas magyar színművész. Számos emlékezetes színházi szerep (köztük több Shakespeare-dráma) mellett olyan filmekben és sorozatokban játszott, mint a Különös házasság, A csodacsatár, A pénzcsináló, A Tenkes kapitánya vagy A tizedes meg a többiek. Utóbbi filmben partnere a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész volt. Ki ő?

Ungváry László 

Sinkovits Imre

1804. december 8-án született a képen látható honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legkiválóbb magyar tábornoka. Soha nem szenvedett vereséget a harcmezőn, minden ütközetet és csatát megnyert. Kötél általi halálra ítélték, majd az aradi várban 1849. október 6-án kivégezték. Ki ő?

Damjanich János

1966. december 8-án született Shuhada Sadaqat, művésznevén Sinéad O’Connor, Grammy-díjas énekesnő. Leghíresebb dalai a You Do Something to Me és Prince Nothing Compares 2 U című dalának feldolgozása. Az utóbbi dallal került be a köztudatba, és vált világhírű előadóvá. Pályafutása alatt tíz nagylemezt adott ki. 56 évet élt. Milyen nemzetiségű volt Sinéad O’Connor?

Sinéad O’Connor