Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1209 – 267

1953. december 9-én született a képen látható, kétszeresen Emmy-díjas amerikai színész. Egyike a legkiemelkedőbb amerikai színházi színészeknek, de Magyarországon inkább a mozi világából ismerik. Olyan alkotásokban játszott, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, a Célkeresztben, a Mullholland - Gyilkos negyed, a Con Air - A fegyencjárat, a Johnny English, a Galaxis útikalauz stopposoknak vagy az Elcserélt életek. Ki ő?

John Malkovich

1916. december 9-én született Iszur Danyilavics Dzemszki, Oscar-életműdíjas és Golden Globe-díjas fehérorosz származású amerikai színész és producer. Fia szintén Oscar-díjas színész és producer. Pályafutása során olyan produkciókban játszott, mint az Egy levél három asszonynak, a Nemo kapitány, az Újra szól a hatlövetű, a Spartacus, az Egy amerikai Rómában, a Hét májusi nap, a Végső visszaszámlálás, az Oscar vagy az Angyali érintés. Az 1957-es A nap szerelmeséért Oscar-díjra jelölték és Golden Globe-díjat kapott. Milyen néven ismerjük?

Kirk Douglas 

1934. december 9-én született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színpadi szerepei mellett rendezett és szinkronizált is, emellett rengeteg filmes munka is fűződik a nevéhez. Olyan alkotásokban volt látható, mint a Liliomfi, a Két emelet boldogság, a Két félidő a pokolban, a Meztelen diplomata, a Régi idők focija, az Abigél, a Ripacsok, a Szamárköhögés vagy A legényanya. Ki ő?

Garas Dezső 

1929. december 9-én született John Cassavetes görög–amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező az „amerikai független film atyja”. Innovatív kamerahasználatával, egyéni szemléletmódjával, az improvizáció bátor használatával a cinéma vérité amerikai megfelelőjét hozta létre. Színészként is maradandót alkotott, a legjobb mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték A piszkos tizenkettő című filmben nyújtott alakításáért. Ki játszotta a film főszerepét, John Reisman őrnagyot?

John Cassavetes

Lee Marvin

1977. december 9-én született Tóth Barnabás, magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész és filmproducer, a Momentán Társulat alapító tagja. Susotázs című kisjátékfilmjét 2019-ben beválogatták az Oscar-díj 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára, rá egy évre pedig az Akik maradtak című játékfilmje került fel a 2020-as Oscar-díj szűkített listájára. A képen a Susotázs női főszerepét játszó színésznő látható. Ki ő?

Tóth Barnabás 

Osvárt Andrea 

1608. december 9-én született a képen látható angol költő, politikus, a barokk irodalom egyik legnagyobb alakja. Legismertebb műve az Elveszett paradicsom című eposz. Erőteljes szónoki prózája és költészetének választékossága hatalmas hatást gyakorolt a 18–19. század irodalmára. Költeményei mellett több röpiratot publikált az emberi jogok és a szabad vallásgyakorlás védelmében, és Oliver Cromwell titkáraként aktív részt vállalt az angol polgári forradalomban. Ki ő?

John Milton

1904. december 9-én született Horthy István, magyar politikus és katona. Horthy Miklós kormányzó idősebb fia, kormányzóhelyettes, gépészmérnök, főhadnagy. Kormányzóhelyettesként 1942-ben saját kezdeményezésére a keleti frontra került. Indoklása szerint nem érezte volna magát jogosultnak a hadsereg majdani irányítására háborús tapasztalatok nélkül. 1942. augusztus 20-án bevetés közben elesett. Hogyan halt meg?

Horthy István

1987. december 9-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, csatár. A válogatottban 2009–2022 között 86 mérkőzésen 26 gólt lőtt. Pályafutása nagy részét Németországban töltötte, ahová 2004-ben szerződött a VfB Stuttgart csapatához, majd három szezont eltöltött a világhírű Real Madrid tartalékcsapatában, a Castillában. Ezután Németországban a Mainz, a Schalke, a Hoffenheim és a Hannover csapataiban játszott, majd pályafutást egy svájci kitérő után 2023-ban befejezte. Ki ő?

Szalai Ádám

1934. december 9-én született Judy Dench, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színésznő. Számos sikeres Shakespeare-szerep mellett leginkább a Jame Bond-filmekből ismert. Hét esetben játszotta Bond felettesét, a titkosszolgálat igazgatóját alakította. Mi a karakter neve?

Judy Dench

1949. december 9-én született Fernando Parrado, egyike annak a 16 embernek, akik 1972-ben túlélték az uruguayi légierő Chilébe tartó 571-es számú gépének az Andokban történt katasztrófáját. Másodmagával ő volt, aki tíz nap alatt lejutott a hegyek közül és 72 nap után hozzásegítette a többi túlélőt is a megmenekülésükhöz. Alakját az Életben maradtak című filmben Ethan Hawke jelenítette meg. Melyik országban történt a szerencsétlenség?

Fernando Parrado