Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1212 – 270

1949. december 12-én született Bill Nighy, Golden Globe- és BAFTA-díjas angol színész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Tű a szénakazalban, a Galaxis útikalauz stopposoknak, A Karib-tenger kalózai-filmek, a Valkűr, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1., valamint Az emlékmás, de a legismertebb szerepe Billy Mack, az exheroinista énekes az Igazából szerelem című vígjátékban, ahol a The Troggs – eredetileg The Troglodytes – együttes Love Is All Around című klasszikusának karácsonyi feldolgozásával arat sikert. De mit jelent a troglodita szó?

Bill Nighy

1821. december 12-én született a képen látható francia író, a lélektani regény egyik legnagyobb mestere. Műveinek tárgya olykor a történelmi múlt (Szent Antal megkísértése, Szalambó), olykor a jelenkor (Bovaryné, Érzelmek iskolája, Bouvard és Pécuchet). Ki ő?

Gustave Flaubert

1951. december 12-én született Müller Péter Iván – „Sziámi”, magyar költő, dalszerző, énekes, filmrendező, kulturális szakember, a Sziget Fesztivál társalapítója. A magyar alternatív kultúra egyik meghatározó egyéniségeként tartják számon. Zenekarai, az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi (eredetileg Sziámi Sziámi) az underground zene meghatározó képviselői. A Sziámi művésznevet egy általa írt regény szereplőjétől vette át. Melyik országot nevezték régebben Sziámnak?

Müller Péter Iván

1943. december 12-én született Rajhona Ádám, Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Számos színházi szerepe mellett rendszeresen filmezett (Megáll az idő, Egészséges erotika, Roncsfilm), és rendkívül sokat foglalkoztatott szinkronszínész volt, mintegy 250 szinkronszerepe volt. Ebből hétszer szinkronizálta a képen láható színészt, többek között a Men in Black – Sötét zsaruk -filmek K ügynökének szerepében. Ki ő?

Rajhona Ádám 

Tommy Lee Jones

1863. december 12-én született Edvard Munch, világhírű norvég festő. Leghíresebb képe, A sikoly a világ legismertebb műalkotásai között tartható számon. Művei számos nagy művészeti múzeumban megtalálhatók világszerte. Milyen stílusban festett?

Edvard Munch

Edvard Munch Sikoly

1915. december 12-én született a képen látható, többszörös Grammy- és Oscar-díjas, olasz származású amerikai pop–dzsessz énekes és színész, akit az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatással bíró 20. századi zenei művésznek tartanak. Világszerte több mint 150 millió lemezét adták el. Filmszínészként a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat kapta a Most és mindörökké című filmben nyújtott alakításáért. Ki ő?

Frank Sinatra

1946. december 12-én született a képen látható brazil autóversenyző, az open-wheel versenysorozat egyik legsikeresebb pilótája, a Formula–1-ben kétszeres, a Champ Car-ban egyszeres bajnok, és kétszeres Indy 500 győztes. Aktív évei a Formula–1-ben: 1970-1980. Ki ő?

Emerson Fittipaldi

1986. december 12-én született Kiss Péter, magyar hegymászó, teljesítménytúrázó és barlangász. A „Magyarok a világ nyolcezresein” szervezésében 2013 májusában részt vett a Föld harmadik legmagasabb hegyének meghódításában. Május 20-án Erőss Zsolttal elérte a 8586 méter magas hegycsúcsot, de a következő napon a csúcsról lefelé jövet társával együtt eltűnt. Mi a neve a Föld harmadik legmagasabb hegyének?

Kiss Péter

1928. december 12-én született a képen látható, kirgiz és orosz nyelven egyaránt alkotó kirgiz író. Műveinek visszatérő motívuma a türk népek élete, életmódja, és az a kérdés, hogy a modernizáció hogyan fosztja meg az embereket egyéniségüktől. A hírnevet számára a Dzsamila szerelme című kisregény hozta meg, melyből, valamint Az első tanító című művéből sikeres film készült. Ki ő?

Csingiz Ajtmatov

1932. december 12-én született a képen látható olimpiai bajnok labdarúgó, edző. A Ferencváros emblematikus figurája volt: 1947-től 1987-ig 45 éven át – öt év megszakítással – folyamatosan a klub szolgálatában állt. A válogatottban 1952 és 1961 között összesen 14 alkalommal szerepelt, 1959-60-ban nyolcszoros olimpia válogatott. Híresen „puha” hátvéd volt. Ki ő?

Dalnoki Jenő