Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1213 – 271

1957. december 13-án született Steve Buscemi, Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró. A Coen testvérek hat filmjében tűnt fel: A halál keresztútján (1990), Hollywoodi lidércnyomás (1991), A nagy ugrás (1994), Fargo (1996), A nagy Lebowski (1998) és Párizs, szeretlek! (2006). 1992-ben Quentin Tarantino első filmjében az egyik főszerepet, Mr. Pinket alakította. Mi a film címe?

Steve Buscemi

„Nem értem, a dal mit idéz föl,/s hogy oly bús mért vagyok:/egy régi, régi regétől/nem szabadulhatok.” 1797. december 13-án született Heinrich Heine, zsidó származású német romantikus költő, író, újságíró. Egyszerre mondják a romantika utolsó költőjének és a romantikát meghaladó realista és modern költőnek. Legismertebb verse A Loreley. Ki Loreley?

Heinrich Heine

1903. december 13-án született Jevgenyij Petrov, aki írótársával, Ilja Ilffel közösen írt szatirikus regényeivel lett ismert. Az írópáros trilógiának tervezett nagy művéből csak két regény készült el. Mindkét könyv főhőse egy nincstelen, minden hájjal megkent férfi, Osztap Bender. Az első regény címe az Aranyborjú, a másik A tizenkét… mi?

Ilf-Petrov

1989. december 13-án született a képen látható sokszoros Grammy-díjas amerikai énekes-dalszerző. Dalszerzői munkásságáért, zenei sokoldalúságáért, előadói megújulásaiért és a zeneiparra gyakorolt hatásáról ismert, a 21. századi kulturális élet kiemelkedő alakja. Legismertebb slágerei: Look What You Made Me Do, Blank Space, Shake It Off, I Knew You Were Trouble, We Are Never Ever Getting Back Together, Love Story. Ki ő?

Taylor Swift

1925. december 13-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész. Elsősorban kisemmizett, elesett karaktereket játszott. Első filmszerepe az 1954-ben készült Liliomfi című filmben, a vendéglős volt. Nevéhez olyan tévéfilmek és sorozatok fűződnek, mint a Le a cipővel, az Egy óra múlva itt vagyok, vagy pedig Teknőc Ernő hangjaként a Kérem a következőt! című rajzfilmsorozatban. Ki ő?

Gyenge Árpád 

1947. december 13-án született a képen látható televíziós bemondó. Huszonhat éven keresztül – 1974-től 2000-ig – volt a Magyar Televízió bemondója, 1977-től újságíró. Szerepelt szilveszteri műsorban is és vezette a lottósorsolást. 1980-ban, mint narrátor szerepelt Bódy Gábor Nárcisz és Psyché című alkotásában. Ki ő?

Baleczky Annamária

1929. december 13-án született a képen látható Oscar-, BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész. Olyan alkotásokban játszhatott, mint A muzsika hangja, az Aki király akart lenni, A názáreti Jézus, a 12 majom, az Egy csodálatos elme, a Nagy Sándor, a hódító, A nemzet aranya, vagy a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma, ennek ellenére először 80 éves korában jelölték Oscar-díjra a The Last Stationért. Az elismerést két évvel később nyerte el a Kezdőkért, ezzel ő lett minden idők legidősebb Oscar-díjjal kitüntetett színésze. Ki ő?

Christopher Plummer

1945. december 13-án született a képen látható magyar zenész, színész. A Rock Színház tagja volt annak megszűnéséig, 1995-ig. Főbb színpadi szerepei: Sztárcsinálók - Pál apostol, Jézus Krisztus Szupersztár - Júdás, A nyomorultak - Javert, Sakk - Fred, Egri csillagok - Cecey, Evita - Magaldi. Filmszerepei: Croquefer (Szabó István: Offenbach titkai, 1996.), Aigisztosz (Koltay Gergely: Elektra mindörökké), Bizánci követ (Koltay Gábor: Honfoglalás), Margosz (Szörényi-Lezsák: Attila, Isten kardja). Ki ő?

Makrai Pál 

1977. december 13-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő. Játszott többek között a Csocsó, avagy éljen május elseje!, a Valami Amerika 2, A berni követ, a Tiszta szívvel és a Kincsem című filmekben, valamint a Válótársak, a Társas játék és a Terápia című sorozatokban is. Főszereplője volt Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjének és a 2018-as X - A rendszerből törölve című produkciónak is. Színházi és filmes munkái mellett rendszeresen szinkronizál. Ki ő?

Balsai Móni 

1967. december 13-án született a képen látható Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas amerikai színész, komikus, énekes és dalszövegíró. Olyan filmes produkciókban volt látható, mint az Ali, a Collateral - A halál záloga, a Ray, a Bőrnyakúak, a Miami Vice, A királyság, vagy a Django elszabadul. Ki ő?

Jamie Foxx