Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1214 – 272

1924. december 14-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, komikus, érdemes művész, a Vidám Színpad örökös tagja. A Zeneakadémián szerzett magánénekesi diplomát, de elsősorban komikus szerepekben volt népszerű, amihez lomha mozgása és sajátos szem- és arcjátéka is hozzájárult. Népszerű volt a Hacsek és Sajó Hacsek szerepében is. Ki ő?

Kibédi Ervin 

1904. december 14-én született a képen látható olimpiai bajnok magyar kardvívó, újságíró. Az 1928-as amszterdami és az 1932-es Los Angeles-i olimpiai bajnok kardcsapat tagja volt. Munkaszolgálatban halt meg 1943-ban Oroszországban. Szabó István Oscar-díjas filmrendező róla is mintázta A napfény íze (1999) című filmje hősét. Ki ő?

Petschauer Attila

1947. december 14-én született a képen látható magyar énekesnő, író, állatvédő, az első generációs pop-rock énekesnők egyike. 1966-ban a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte a Nem várok holnapig című számmal. Az 1971-es Táncdalfesztiválon a Fák, virágok, fény című dallal nyert. A Nem vagyok én apáca, a Tölcsért csinálok a kezemből és a Mindig kell egy barát című dalok előadója. Ki ő?

Zalatnay Sarolta

1830. december 14-én született a képen látható festő, a legnagyobb magyar történeti festők egyike és a hazai romantika egyik legjelentősebb alkotója. Legnagyobb művei: a Hunyadi László siratása, a Zách Felicián és Zrínyi Ilona Munkács várában, a Zrínyi és Frangepán a bécsújhelyi börtönben. A Hunyadi László siratása képéért az 1861-es párizsi Szalonon aranyéremmel jutalmazták. Ki ő?

Madarász Viktor

Madarász Viktor

1948. december 14-én született Lázár Kati, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, rendező, kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Férje és lánya is ismert színészek. Ki Lázár Kati lánya?

Lázár Kati

Jordán Adél 

1503. december 14-én született Nostradamus, a francia reneszánsz neves alakja. Képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós (látnok), gyógyszerész. Kortársai körében látnokként volt ismert, utóbbi tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai sokak szerint teljesültek, illetve teljesülnek. Mi volt az eredeti foglalkozása?

Nostradamus

1958. december 14-én született Nyertes Zsuzsa, magyar színésznő. Kabarétól a vígjátékon át a musicalig mindenben színvonalas alakításokat nyújt. Sokat szerepel a televízió műsoraiban is. Fontos szerepet kapott Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István a király 1983-as ősbemutatóján. Kit alakított?

Nyertes Zsuzsa

1895. december 14-én született VI. György, az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség domíniumainak királya 1936-tól 1952-ben bekövetkezett haláláig. Róla készült A király beszéde című film, melyben a dadogással küzdő herceg/király és logopédusa kapcsolatáról szól. A filmből is tudható, hogy VI. György trónra lépéséig az első nevét használta. Mi volt a király első neve?

VI. György

1730. december 14-én született James Bruce, skót utazó. Éveket töltött Észak-Afrikában és Etiópiában, a Nílus forrását kereste. 1770-ben el is érte az két forráság közül a Kék-Nílus forrását, amely a Nílus teljes vízhozamának nagyobbik hányadát adja, azonban Ruandában eredő a Fehér-Nílus hosszabb. Hol ered a Kék-Nílus?

James Bruce

1949. december 14-én született Cliff Williams, angol basszusgitáros, vokalista, a Malcolm és Angus Young testvérek által 1973-ban alapított ausztrál hard rock zenekar tagja 1977-től 2016-ig, majd 2020-tól ismét. Mi a zenekar neve?

Cliff Williams