Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1215 – 273

1802. december 15-én született Bolyai János, magyar matematikus és hadmérnök. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”. 1820 és 1823 között dolgozta ki és írta meg korszakalkotó felfedezését, amelyet abszolút, illetve hiperbolikus geometriának neveztek neves kortársai. Milyen geometriának nevezzük manapság?

Bolyai János

1848. december 15-én született a képen látható színész, költő, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fia., aki fiatalon, 21 évesen halt meg. Juhász Gyula a Szeged című versében emlékezett meg róla egy sor erejéig. Ki ő?

Petőfi Zoltán 

1945. december 15-én született a képen látható, kétszeres Pulitzer-emlékdíjas magyar humorista, közgazdász, újságíró. 1974-ben a Magyar Rádió első humorfesztiváljának győztese lett. A Rádiókabaré szerkesztője. 1989 óta a Hócipő című szatirikus kéthetilap alapító főszerkesztője. 1993–2003 között balatonszárszói telke kertjében rendezte meg a Szárszói találkozókat. 1999-től 2016-ig a Heti Hetes című tévéműsor szereplője volt. Ki ő?

Farkasházy Tivadar

1852. december 15-én született Henri Becquerel francia fizikus. Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán. Becquerel 1903-ban megosztott fizikai Nobel-díjat kapott Pierre és Marie Curie-vel. Miért?

Henri Becquerel

1949. december 15-én született a képen látható amerikai színész, producer és énekes. James "Sonny" Crockett szerepét játszotta az 1980-as években a Miami Vice című televíziós sorozatban, amelyért Golden Globe-díjat nyert és Emmy-díjra jelölték. Az 1990-es évek Nash Bridges című sorozatában is ő játszotta a címszereplőt. Kétszer vette feleségül Melanie Griffith színésznőt, házasságukból született meg 1989-ben az azóta szintén színésznővé lett lányuk, A szürke ötven árnyalata sztárja. Ki ő?

Don Johnson

1975. december 15-én született a képen látható magyar színművész. Színházi szerepei mellett gyakran feltűnik játékfilmekben (Konyec – Az utolsó csekk a pohárban, Paktum, Liza, a rókatündér , Brazilok, X – A rendszerből törölve), tévében(Kisváros, Jóban Rosszban, Tűzvonalban, Aranyélet, A mi kis falunk, Gólkirályság). Ki ő?

Schmied Zoltán 

37. december 15-én született a képen látható római császár, a Iulius–Claudius-dinasztia utolsó római uralkodója. Suetonius és Tacitus leírásaiban ránk maradt zsarnoki tettei és hírhedt művészi ambíciói révén a legismertebb ókori uralkodók egyike. Ki ő?

Nero

1832. december 15-én született Gustave Eiffel, fémszerkezetek építésére szakosodott francia építőmérnök és gyáriparos, a párizsi Eiffel-torony, valamint a New York-i Szabadság-szobor fémvázának tervezője és építője. Vállalata készítette egy budapesti középület terveit. Melyik épületről van szó?

Gustave Eiffel

1953. december 15-én született Sallay András, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos. 1967-től Regőczy Krisztinával versenyzett. Pályafutásuk csúcsára 1980-ban érkeztek, amikor a Lake Placid-i téli olimpián ezüstérmesek, a dortmundi világbajnokságon aranyérmesek lettek. Melyik országban van Lake Placid?

Sallay András

1859. december 15-én született Lazar Zamenhof, zsidó származású lengyel eszperantista, szemészorvos, filológus, az eszperantó nyelv tervezetének megalkotója. Az eszperantó egy nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító, mesterséges, élő, semleges nemzetközi segédnyelv. Mint jelent az „esperanto” szó?

Lazar Zamenhof