Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1216 – 274

1775. december 16-án született a képen látható angol regényírónő. A korában általános romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus egyik úttörője. Írásaira jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód. Fontosabb művei: Büszkeség és balítélet, Emma, Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély, A Klastrom titka, Meggyőző érvek. Ki ő?

Jane Austen

1943. december 16-án született Koltai Róbert, Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész, országos ismertséget azonban filmszerepei, illetve filmrendezései biztosítottak számára. Rendszeresen fellépett a Rádiókabaréban, egyik visszatérő szerepével az 1980-as évek második felében zajos sikert aratott. Mi volt a karakter neve?

Koltai Róbert

1833. december 16-án született Lotz Károly, német származású magyar festőművész, a 19. századi akadémikus magyar fal- és portréfestészet jelentős képviselője. Merített az ókori mitológiából, a Bibliából, s ihlette a magyar paraszti táj, melyet plein air stílusban ábrázolt. A Menekülés a vihar elől című műve egy régi magyar papírpénz hátoldalát díszítette. Milyen címletű volt ez a bankó?

Lotz Károly

lotz

1984. december 16-án született a képen látható angol színész, filmproducer és modell. Leginkább a Beavatott sorozat film-trilógiájából ismert, mint Tobias "Négyes" Eaton. Ő játszotta Walter William Clark, Jr. nyomozót a Golden Boy (2013) krimi-dráma sorozatban, valamint David-et az Underworld: Az ébredés (2012), illetve az Underworld – Vérözön (2016) című filmekben. Ki ő?

Theo James

1882. december 16-án született Kodály Zoltán, háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató. Az általa kidolgozott zenepedagógiai módszert több országban is bevezették Európában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban. Steven Spielberg sci-fi filmjében a földönkívüliekkel való kommunikáció során használt, öt hangból álló dallamot a Kodály által is alkalmazott kézjelekkel mutogatják el. Melyik filmről van szó?

Kodály Zoltán

1946. december 16-án született a képen látható svéd énekes, zenész, az ABBA együttes tagja, az ABBA egyik énekesnője, Anni-Frid Lyngstad ex férje. Ki ő?

Benny Andersson

1830. december 16-án született Tisza Kálmán, magyar nagybirtokos, politikus, a Képviselőház alelnöke, előbb magyar belügyminiszter a Wenckheim-kormányban, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke 1875-től 1890-ig. A korabeli közbeszédben őt magát nagy hatalma okán Generálisként emlegették, kormányainak tagjait és a hozzá hű képviselőket pedig mamelukoknak nevezték lojalitásuk miatt. Kik voltak eredetileg a mamelukok?

Tisza Kálmán

1953. december 16-án született Szikora Róbert, Máté Péter-díjas magyar énekes, az R-GO énekese, frontembere, a csikidám stílus magyarországi megteremtője. Legnagyobb sikereit az R-GO tagjaként érte el, de országos ismertséget már az előző együttesében szerzett, mint dobos és énekes. Melyik ez a zenekar?

Szikora Róbert

1770. december 16-án született Ludwig van Beethoven, német zeneszerző. Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának, ugyanakkor zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Számos szimfónia, versenymű, zongoraszonáta és kamaramű mellett egyetlen operát írt. Mi a címe?

L. v. Beethoven

1984. december 16-án született a képen látható magyar énekes, dalszerző, színész, médiaszemélyiség, zeneszerző és vegán aktivista. 2012 óta a The Biebers frontembere, 2016-tól a magyar X-Faktor egyik zsűritagja és mentora. Ki ő?

Puskás Péter