Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1217 – 275

1930. december 17-én született Armin Mueller-Stahl, német színész. Oscar-díjra jelölték a Ragyogj című film mellékszerepéért, továbbá kulcsszerepet játszott a Dan Brown bestselleréből készült, Angyalok és démonok című thrillerben. Az 1982-es Viadukt című, magyar–amerikai–NSZK koprodukcióban készült filmben az egyik főszerepet játszotta, melynek központi témája a híres, 1931-es a biatorbágyi merénylet. Ki követte el a merényletet?

Armin Mueller-Stahl

1778. december 17-én született Humphry Davy, angol kémikus, fizikus, feltaláló, a róla elnevezett biztonsági bányászlámpa, a Davy-lámpa kifejlesztője. Kutató munkája során felfedezte/először elkülönítette a magnéziumot, a bórt, a báriumot, a felfedezései közé tartozik klór, a jód, a nátrium, a kálium és a nátrium-hidroxid. A nátrium hidroxidot ismerjük lúgkő, marónátron, nátronlúg, marószóda, zsírszóda és marólúg néven is. Mi a kémiai képlete?

Humphry Davy

1974. december 17-én született a jugoszláviai Topolyán a képen látható Liszt Ferenc-díjas magyar világzenei hegedűművész és zeneszerző. Virtuóz módon kezeli a hegedűt, emellett kiválóan játszik zongorán és citerán is. Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, mint Szabados György, Boris Kovač, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Marković. Színházi és filmzenéket komponál, számos lemeze jelent meg. Ki ő?

Lajkó Félix

1944. december 17-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, csatár, olimpiai bajnok. Életében 1461 mérkőzésen lépett pályára, és 1416 gólt szerzett. 1961-től 17 éven át az Újpesti Dózsa játékosa volt. 1962 és 1979 között 76-szor szerepelt a válogatottban, 36 gólt lőtt. 1964-ben tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, és ő lett a torna gólkirálya. Ugyanebben az évben Eb-bronzérmet szerzett. Ki ő?

Bene Ferenc

1953. december 17-én született a képen látható amerikai színész. Első szerepét az 1986-os Borzasztó emberek című vígjátékban kapta. Ezután olyan filmekben játszott, mint az Űrgolyhók, Az alkalmi turista, A szerelem hullámhosszán, az Aludj csak, én álmodom, a Casper, A függetlenség napja 1-2., és a Védelmező 1-2. Ki ő?

Bill Pullman

1975. december 17-én született Milla Jovovich, orosz-szerb származású színésznő, modell, énekesnő, dalszövegíró és divattervező. Első filmes főszerepét 16 évesen játszotta A kék lagúna folytatásában. Legismertebb szerepei Alice a Kaptár-sorozatban, valamint Leeloo Az ötödik elem című francia sci-fiben. Később rövid életű házasságra lépett a film rendezőjével. Kivel?

Milla Jovovich

1918. december 17-én született Fábián Dezső, olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, edző. 1936-tól 1945-ig a Magyar AC úszója és vízilabdázója volt. A második világháború után az UTE, majd 1948-tól az FTC vízilabdázója lett. 1944-től 1952-ig huszonötször szerepelt a magyar vízilabda-válogatottban. Tagja volt az 1948. évi nyári olimpiai játékokon ezüstérmes, az 1952. évi nyári olimpiai játékokon bajnokságot nyert magyar csapatnak. Hol rendezték 1952-ben a nyári olimpiát?

Fábián Dezső

1976. december 17-én született Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő. Művészcsaládba született, édesapja Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, édesanyja Hámori Ildikó Kossuth-díjas színésznő, Szinetár Gábor rendező húga. Egyik első alakítása 1987-ben Claude-Michel Schönberg musicalének magyarországi ősbemutatóján a gyermek Cosette szerepe volt a Rock Színház társulatában. Mi a darab címe?

Szinetár Dóra 

1749. december 17-én született Domenico Cimarosa, 18. századi olasz zeneszerző, az opera buffa egyik legismertebb és legnagyobb mestere. Fő műve, A titkos házasság, a 18. század egyik legnépszerűbb operája volt, amely ma is része az alaprepertoárt kiegészítő daraboknak a világ számos operaházában. Milyen típusú zenemű az opera buffa?

Domenico Cimarosa

1967. december 17-én született a képen látható olasz DJ és lemezproducer, az Italo dance és a Lento violento zenei stílusok egyik megteremtője, az olasz és az európai klubzenei élet egyik első számú, és a mai napig meghatározó szereplője. Zenéit sokszor különböző művészneveken adja ki. Ki ő?

Gigi D’Agostino