Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1218 – 276

1943. december 18-án született Keith Richards, angol gitáros, zeneszerző, énekes. Az 1962-ben Mick Jaggerrel és Brian Jonesszal alapított zenekar szólógitárosa és egyik fő zeneszerzője. Melyik zenekar alapító tagja Keith Richards?

Keith Richards

1879. december 18-án született a képen látható svájci születésű német festő, grafikus. Az expresszionista Der Blaue Reiter csoport tagja volt, és a csoport működésének rövid ideje alatt neve ismertté vált. Rendkívüli hatással volt a modern képzőművészetre és az iparművészetre is. Nem sorolható be semmilyen stílusirányzatba, annak ellenére, hogy szintézist csinál több stílusból. Ki ő?

Paul Klee

Paul Klee senecio

Death and Fire Paul Klee

1954. december 18-án született a képen látható Primetime Emmy-díjas, Golden Globe- és kétszeresen Screen Actors Guild-díjra jelölt amerikai színész, szinkronszínész. Az évek során olyan produkciókban szerepelt, mint a Baseball álmok, a Nagymenők, az Őrjítő vágy, A 99-es paragrafus, a Felejthetetlen, a Hannibal vagy a Revolver. Ki ő?

Ray Liotta

1980. december 18-án született a képen látható, félig ecuadori származású többszörös Grammy-díjas amerikai popénekes, dalszövegíró és színész, a Genie In A Bottle, a Beautiful és az Ain't No Other Man című dalok előadója. Ki ő?

Christina Aguilera

1963. december 18-án született Brad Pitt, kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer. Napjaink egyik legsikeresebb férfi filmszínésze. A 2004-es Trója című filmje Homérosz Iliász című eposzának alapján készült, melyben Akhilleusz szerepét játszotta. Melyik ország területén van jelenleg Trója városa?

Brad Pitt

1714. december 18-án született herceg galántai Esterházy Miklós József, ragadványnevén Fényes vagy Pompakedvelő Miklós az Esterházy család fraknói ágából származó galántai gróf, császári és királyi tábornok. Támogatta a kismartoni zenekart, amelynek vezetését Joseph Haydnra, mint legfőbb kapellmeisterre bízta, ezzel messze határokon túl híressé téve azt. Leginkább az általa építtetett barokk kastély építtetőjeként emlékezhetünk rá. Hol áll a kastélya?

 Esterházy Miklós József

1971. december 18-án született Arantxa Sánchez Vicario, egyéniben és párosban is egykori világelső, kétszeres olimpiai ezüst- és bronzérmes, párosban kétszeres év végi világbajnok spanyol teniszező. 12 egyéni Grand Slam döntőbe jutott be, amiből egy US Opent és három Roland Garrost tudott megnyerni. Milyen borítású pályán rendezik a Roland Garrost?

Arantxa Sánchez Vicario

2001. december 18-án született a képen látható Oscar-díjas, többszörös Grammy-díjas, Golden Globe-díjas amerikai énekesnő és dalszerző. 2015-ben lett először ismert, mikor 14 évesen SoundCloud-on kiadta Ocean Eyes című kislemezét. Legismertebb dalai: lovely; bad guy; when the party's over; Bellyache; bury a friend. Ki ő?

Billie Eilish

1987. december 18-án született Molnár Áron, magyar színész, szinkronszínész, környezetvédelmi és társadalmi ügyekkel foglalkozó aktivista. A noÁr Mozgalom alapítója. Színházi feladatai mellett rendszeresen filmez. Olyan produkciókban láthattuk, mint Hacktion, A Viszkis, A mi kis falunk, az X – A rendszerből törölve, a Seveled, a Mellékhatás és a Hadik. A Toxikoma című, egy neves színész önéletírásából készült filmben a színész szerepében láthatjuk. Ki a színész?

Molnár Áron

1946. december 18-án született a képen látható háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a legsikeresebb filmrendezők egyike. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Világok harca, a München, a Terminál, a Különvélemény, a Kapj el, ha tudsz!, a Ryan közlegény megmentése, az Amistad, a Schindler listája, a Jurassic Park, az E.T. – A földönkívüli, Az elveszett frigyláda fosztogatói, A cápa vagy a Párbaj. Ki ő?

Steven Spielberg