Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1219 – 277

1950. december 19-én született a képen látható Balázs Béla-díjas (1989) magyar filmrendező, forgatókönyvíró, vágó, egyetemi tanár. 1985-ben rendezte első játékfilmjét Egészséges erotika címmel. Olyan filmek rendezője, mint a Moziklip, a Csapd le csacsi!, a Csinibaba, a Casting minden, Le a fejjel!, Vakvagányok, Zimmer Feri és a 6:3. Ki ő?

Tímár Péter 

1963. december 19-én született Jennifer Beals, amerikai színésznő. Mozifilmekben és tévében is számos szerepben láthattuk. A világhírnevet az 1983-ban bemutatott táncos, zenés film hozta meg neki, melyben egy hegesztőmunkást alakít, aki tánckarrierről álmodik. Mi a film címe?

Jennifer Beals

1975. december 19-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Fontosabb filmjei: Kontroll, Magyar vándor, Állítsátok meg Terézanyut!, A temetetlen halott, Csak szex és más semmi, Rokonok, Szabadság, szerelem, Idegölő, S.O.S. szerelem!, Kaméleon, Poligamy, Kaland, Coming out. Ki ő?

Csányi Sándor 

1906. december 19-én született Leonyid Brezsnyev, szovjet politikus. 1964. október 14-étől haláláig, 1982-ig a SZKP főtitkáraként a Szovjetunió vezetője, 1960 és 1964, majd 1977 és 1982 között a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke (államfő) is volt. Mi az állandó jelzője a nevéhez kötődő időszaknak?

Leonyid Brezsnyev

1980. december 19-én született a képen látható BAFTA-díjas amerikai színész, filmproducer. Fontosabb filmjei: A bűnös, Élet, Donnie Darko, Holnapután, Brokeback Mountain – Túl a barátságon, Zodiákus, Szerelem és más drogok, Forráskód, Fogságban, Ellenség, Éjjeli féreg, Éjszakai ragadozók, Pókember: Idegenben. Ki ő?

Jake Gyllenhaal

1915. december 19-én született Édith Piaf, francia sanzonénekesnő, sanzonszerző, színésznő. A párizsi utcai énekesből New York ünnepelt sztárja lett, aki a második világháború alatt a katonáknak énekelt, 1936 és 1954 között több mint fél tucat filmben szerepelt. A francia argóból származó művészneve törékeny testalkatára utal. Mit jelent magyarul a Piaf név?

Édith Piaf

1937. december 19-én született a képen látható József Attila-díjas (2010) magyar író, grafikus. Szabadfoglalkozású író és grafikus, mesekönyveit maga írja és rajzolja. Rádió- és tv-játékokat, rajzfilmsorozatot, bábjátékokat is ír. Könyvei megjelentek német, román, lengyel, szerb, angol, spanyol, japán és koreai nyelven is. Olyan mesehősöket köszönhetünk neki, mint Boribon és Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, valamint A kockásfülű nyúl. Ki ő?

Marék Veronika

1966. december 19-én született a képen látható olaszországi alpesi síversenyző . Az 1980-as és 1990-es években a szlalom és az óriás-műlesiklás domináns síelője volt. Három olimpiai aranyérmet, két világbajnokságot és kilenc világkupa- címet nyert : négyet szlalomban, négyet óriás-műlesiklásban és egy összetettben. Ki ő?

Alberto Tomba

1952. december 19-én született Bodnár Attila, többszörös arany- és platinalemezes magyar popénekes, dalszerző, producer, zenei rendező. A Modern Hungária énekese volt 1986-tól 1989-ig. Ezt követően feleségével, Pap Rita énekesnővel együtt készítették felvételeiket, melyek zenéit, szövegét együtt írták, majd 1992-től gyermekalbumokat is készítettek. Első jelentős sikereit egy hard/pop rock együttes énekeseként aratta az 1984-es Oké! című nagylemezzel. Mi az együttes neve?

Bodnár Attila

1935. december 19-én született Ranschburg Jenő, magyar pszichológus, a pszichológiai tudományok kandidátusa. Tudományos munkássága mellett gyermekverseket is írt, kritikusai szerint kiválóan teljesített költőként is. Állandó szakértője volt a magyar televíziózás 1974-ben indult legendás népnevelő műsorának. Mi volt a címe?

Ranschburg Jenő