Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1221 – 279

1937. december 21-én született Jane Fonda, kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, Henry Fonda lánya. Olyan alkotásokban volt látható, mint az Amíg összeszoknak, az Üldözők, a Mezítláb a parkban, A lovakat lelövik, ugye? és a Tüzes alkony. Az 1971-es Klute-ban és az 1978-as Hazatérésben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Színészi munkája mellett az 1980-as években divatba hozott egy szabadidős tevékenységet, melyet a mai napig sokan művelnek. Mi ez?

Jane Fonda

1821. december 21-én született Borsos József, magyar festőművész, fényképész. Korán magára vonta a figyelmet, elsősorban arcképeivel és ma már esetenként édeskésnek ható életképeivel, a kispolgári romantikával átitatott klasszicista festményeivel. Arcképei iránt a fényképezés terjedésével csökkent az érdeklődés. Milyen stílusirányzathoz sorolhatók Borsos József festményei?

Borsos József

Borsos József

1946. december 21-én született Demjén „Rózsi” Ferenc, Kossuth-díjas magyar énekes, dalszövegíró és basszusgitáros. Énekesi karrierje a hatvanas években kezdődött, nevét a hetvenes évek ismerte meg az ország. Négyszeres EMeRTon-díjas, 2012-ben Kossuth-díjban részesült. Szólókarrierje előtt 1977-től 1988-ig a V'Moto-Rock együttes tagja volt. Melyik együttesben zenélt még Demjén Ferenc?

Demjén Ferenc

1917. december 21-én született a képen látható Nobel-díjas német író és műfordító. 1972-ben a világháború utáni első német íróként megkapta az irodalmi Nobel-díjat, a Csoportkép hölggyel című művéért. 1974-ben jelent meg híres műve, a Katharina Blum elvesztett tisztessége. További fontosabb művei: Biliárd fél tízkor, Az angyal hallgatott, A hagyaték, Egy szolgálati út vége, A nyolcadik parancsolat, Ádám, hol voltál?, Magukra maradtak. Ki ő?

Heinrich Böll

1954. december 21-én született Chris Evert, egykori világelső, tizennyolcszoros Grand Slam-tornagyőztes és nyolcszoros Fed-kupa-győztes visszavonult amerikai profi teniszezőnő. Pályafutása során egyéniben 157, párosban 32 tornagyőzelmet aratott. Egyesben összesen 18 Grand Slam-tornát nyert. A képen látható egyik legnagyobb ellenfelével 14 Grand Slam döntőt játszott, ebből négyet nyert meg. Ki ez a játékos?Martina Navratilova

1948. december 21-én született a képen látható BAFTA-díjas amerikai színész. A Ponyvaregény (Pulp Fiction) filozofikus bérgyilkosának megformálásával nevét örökre beírta az amerikai filmtörténetbe. Az alakításért Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott, a Brit Akadémia díját pedig el is nyerte a legjobb mellékszereplő kategóriában. További emlékezetes alakításai a Nagymenők, a Jurassic Park, a Die Hard - Az élet mindig drága, a Jackie Brown, A sebezhetetlen, A Vasember, a Bosszúállók-sorozat, a Django elszabadul, az Aljas nyolcas és a Csillagok háborúja-filmekhez köthető. Ki ő?

Samuel L. Jackson 

1969. december 21-én született a képen látható magyar modell, műsorvezető, színész. Az 1991-es Miss Hungary szépségversenyen második helyezett lett, egzotikus szépsége miatt. Játszott Makk Károly Magyar Requiem című filmjében és a Ruttkai Éva Színházban. Emellett a TV2-n a Lottó, Kenó, illetve Skandináv Lottó sorsolás háziasszonya. Tóbiás József szocialista politikus felesége. Ki ő?

Rába Tímea 

1866. december 21-én született a képen látható magyar író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató. Fontosabb művei: Az alföldi rablóvilág történetei; Különféle magyarok meg egyéb népek; Rózsa Sándor nálunk; Hühü. Ki ő?

Tömörkény István

1401. december 21-én született Masaccio, az olasz quattrocento időszakának jelentős festője. Freskói a humanizmus gondolatvilágának legkorábbi emlékei, amelyeken az alakokat addig ismeretlen plaszticitással ábrázolta. Egyike volt az első festőknek, aki használta festményei megkomponálásában a perspektíva tudományát. Melyik korstílus képviselője Masaccio?

Masaccio

Masaccio

1966. december 21-én született Kiefer Sutherland, Golden Globe- és Emmy-díjas brit születésű kanadai színész. Olyan filmekben volt látható, mint a Gengszterpapa, az Állj mellém!, a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!, az Egy becsületbeli ügy, A három testőr, a Ha ölni kell, A fülke és A testőr. 2001 és 2010 között a nagy sikerű akciófilm-sorozat főszereplője volt. Mi a sorozat címe?

Kiefer Sutherland