Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1222 – 280

1949. december 22-én született Maurice Gibb, brit zenész. Bátyja, Barry és ikertestvére, Robin, valamint ő alkották világhírű popegyüttesüket, melynek 45 éves pályafutása alatt 19 dala vezette a slágerlistákat. A disco-korszak sok meghatározó dala is a nevükhöz fűződik, többek között a Stayin Alive, a How Deep Is Your Love, a Night Fever, a You Should Be Dancing, az I Started A Joke és a Massachusetts. Mi az együttes neve?

Maurice Gibb

1903. december 22-én született Tompa Sándor, magyar színész. Alkatánál fogva főként humoros karakterszerepeket alakított, de klasszikus és modern darabok főszerepeiben is megcsillogtatta tehetségét. Játékát a drámaiság és a humor egyaránt jellemezte. 1938-tól filmezett. Rendszeresen szerepelt a Magyar Rádióban is, országos elismertséget jelentett számára a „Kincses kalendárium” című vasárnapi műsorban Mihály bácsi szerepe. Közkeletű becenevét egy korai szerepéről kapta. Mi volt a beceneve?

Tompa Sándor

1972. december 22-én született Kamarás Iván, Jászai Mari-díjas magyar színész, zenész. Színpadi és filmsikerek tucatjaiban szerepelt, számos főszerepet játszott. A nagyközönség egy 1997-es filmvígjátékban ismerhette meg, ahol „az ellenzék” kikapós titkárnőjének bokszoló férjeként dúl az Astoria Hotelben. Mi a film címe?

Kamarás Iván

1925. december 22-én született a képen látható, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész. Legismertebb filmjei közé tartozik a Liliomfi (1954), a Szerelem (1971) és a Macskajáték (1972). Ki ő?

Makk Károly

1962. december 22-én született Ralph Fiennes, BAFTA- és Európai Filmdíjas angol színpadi, film- és szinkronszínész. Olyan filmklasszikusokban láthattuk, mint a Schindler listája, Az angol beteg, A napfény íze, A vörös sárkány, az Álmomban már láttalak, Az elszánt diplomata, A felolvasó, A bombák földjén, A Grand Budapest Hotel vagy a King’s Man: A kezdetek. Játszotta a James Bond-filmek M ügynökét és a Harry Potter-filmek visszatérő szereplője volt. Mi volt itt a karakterének a neve?

Ralph Fiennes

1639. december 22-én született Jean Racine, francia író, drámaíró. A franciák nagy századának (Grand Siècle) klasszicista drámaírója Pierre Corneille és Molière mellett. Legismertebb, ma is gyakran játszott drámája a Phaedra, mely a modern lélektani drámák előzménye. Eredetileg melyik nép mitológiájának alakja Phaedra?

Jean Racine

1977. december 22-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó, kapus. A Kemény Dénes vezette legendás "Aranycsapat" tagja. Beceneve: Szecska. Ki ő?

Szécsi Zoltán

1887. december 22-én született a képen látható indiai matematikus zseni. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában, különösen a számelméletben, a kombinatorikus számelméletben (partíciókkal kapcsolatos problémák) és a végtelen sorokkal kapcsolatban. Alakját a 2015-ös Az ember, aki ismerte a végtelent című film örökítette meg. Ki ő?

Srínivásza Rámánudzsan

1972. december 22-én született a képen látható César-díjas francia énekesnő, színésznő. A nyolcvanas évek közepén a Joe le Taxi című sláger tette ismerté, majd modellkarriert épített és filmszínészi pályára lépett. Láthattuk többek között a Két apának mennyi a fele?, a Lány a hídon, a Szívrablók, a Ház Bretagne-ban, a Bérgavallér és a Micsoda nők! című filmekben.  Johnny Depp-től született lánya szintén színészi pályára lépett. Ki ő?

Vanessa Paradis

1858. december 22-én született Giacomo Puccini, a 20. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője. Műveiben főként az emberi érzésekre összpontosított: kis örömök, mindennapi kis események, nagy szenvedélyek és érzelmek jelennek meg, többnyire egzotikus környezetben. Főbb művei: Lidércek, Edgar, Manon Lescaut, Bohémélet, Tosca, Aida, Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, A fecske, Triptichon (A köpeny; Angelica nővér; Gianni Schicchi), Turandot. Azaz a fentiek közül az egyik operát Verdi írta. Melyiket?

Giacomo Puccini