Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1223 – 281

1956. december 23-án született Dave Murray, angol gitáros. 1976-ban csatlakozott, és néhány hónapot leszámítva azóta is tagja a Steve Harris basszusgitáros által 1975-ben alapított heavy metal együttesnek, melynek Murray és Harris mellett tagja Bruce Dickinson énekes, Adrian Smith gitáros, billentyűs, Janick Gers gitáros és Nicko McBrain dobos. Mi a zenekar neve?

Dave Murray

1790. december 23-án született a képen látható francia klasszika-filológus, orientalista, az egyiptológia tudományának megalapítója, aki az úgynevezett rosette-i kő alapján megfejtette az ókori egyiptomi hieroglif írást. Ki ő?

Jean-François Champollion

1947. december 23-án született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Legismertebb szerepeinek egyike a Szabó Magda regényéből készült, 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat, melyben Zsuzsanna testvér alakját formálta meg. Férje Huszti Péter, Kossuth-díjas színművész. Ki ő?

Piros Ildikó 

1793. december 23-án született a képen látható az első magyar opera-énekesnő, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője. Legnagyobb sikereit énekes szubrettként aratta. Naplója alapján 1951-ben készített róla filmet Kalmár László Tolnay Klárival a főszerepben. Ki ő?

Déryné Széppataki Róza 

1956. december 23-án született a képen látható olasz labdarúgó. A Juventusszal kétszeres bajnok (1982, 1984), Olasz Kupa-győztes (1983), KEK- és Európai Szuperkupa-győztes (1984), valamint BEK-győztes (1985) lett. Az olasz válogatottban 48 mérkőzésen 20-szor volt eredményes, 1978-ban vb-negyedik, 1982-ben világbajnok, kilenc góljával vb-gólkirály és a torna legjobb játékosa lett. Ki ő?

Paolo Rossi

1918. december 23-án született Mándy Iván, Kossuth-díjas magyar író. Sajátos stílusú és hangulatvilágú prózai írásai elsősorban a nagyvárosi emberről és környezetéről szólnak. Egyik legismertebb munkája a Csutak és a szürke ló. Sándor Pál az ő írásaiból készítette el a Szabadíts meg a gonosztól és  a Régi idők focija és a című filmet is. Utóbbi főszereplője Minarik Ede mosodás, kinek szállóigévé vált mondata: Kell egy csapat!. Ki alakította Minarik Edét a filmben?

Mándy Iván

1873. december 23-án született Kernstok Károly, magyar festő- és grafikusművész, a magyar avantgárd képviselője, meghatározó egyéniségű, új utakat kereső festője. Párizsban csatlakozott az ún. Fauves csoportjához, akik a szín intenzitását tartották a legfontosabbnak, így számukra a keverés nélkül használt tiszta szín lett a művészeti kifejezés célja. Mit jelent a „fauves” szó?

Kernstok Károly

Kernstok Károly

1986. december 23-án született Dzsudzsák Balázs, magyar válogatott labdarúgó. Háromszor nyert magyar bajnokságot és Magyar Szuperkupát a DVSC csapatával. 109 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban. 2008 januárjától 2011 nyaráig a PSV játékosa volt. Ezt követően légióskodott Oroszországban, majd Törökországban és az Egyesült Arab Emírségekben is. 2020 szeptemberében, tizenkét év elteltével visszatért a DVSC-hez. Melyik csapatban játszott Oroszországban Dzsudzsák Balázs?

Dzsudzsák Balázs

1967. december 23-án született Carla Bruni, olasz származású, francia állampolgárságot nyert manöken, énekes-dalszerző. Modellkarrierje mellett többször tűnt fel filmvásznon vagy a tévé lépernyőjén. 29 évesen véget vetett manökenkarrierjének, hogy életét a zenének szentelhesse. 2008-ban feleségül ment az akkori francia köztársasági elnökhöz. Ki Carla Bruni férje?

Carla Bruni

1805. december 23-án született Ifj. Joseph Smith, amerikai vallási vezető, aki 1830-ban megalapította Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát. Hogy nevezik az egyház követőit?

 Ifj. Joseph Smith