Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1224 – 282

1991. december 24-én született Louis Tomlinson, angol énekes, dalszerző és színész. 2010-ben részt vett egy meghallgatáson a brit The X Factor tehetségkutatóba. Miután szólóelőadóként kiesett, másik négy résztvevő, Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, és Zayn Malik társaságában megalapították fiúegyüttesüket és minden idők egyik legsikeresebb fiúbandája lettek. Mi a zenekar neve?

Louis Tomlinson

Kr. e. 3. december 24-én született Galba, a Római Birodalom császára 68-69-ben, hét hónapon át. A négy császár évének első uralkodója volt, aki a hírhedt Nero császárt követte a trónon. Takarékoskodási intézkedései rendkívül népszerűtlenné tették, és a trónkövetelő Otho puccsot szervezett a praetorianusok körében, akik a megígért jutalom reményében meggyilkolták. Kik voltak a római praetorianusok?

Galba

1971. december 24-én született a képen látható magyar színész, a budapesti Pintér Béla és Társulata oszlopos tagja. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Valami Amerika második és harmadik része, az Isteni műszak, a Budapest Noir, a Tiszta szívvel, vagy az Aranyélet című sorozat. Ki ő?

Thuróczy Szabolcs 

1837. december 24-én született Erzsébet magyar királyné, a legendás Sissy, a Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő. I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné és cseh királyné 1854-től, magyar királyné 1867-től 1898-as tragikus haláláig. Hogyan halt meg Sissy?

Wittelsbach Erzsébet magyar királyné

1928. december 24-én született Klapka György, magyar üzletember, táncos, koreográfus. Táncművészként magyarországi fellépései mellett megfordult szerte a világon. Még táncosként kezdett kereskedelemmel foglalkozni. Az NDK-ból kb. 150 embert átjuttatott Nyugatra, majd miután lebukott, távollétében halálra ítélték. A rendszerváltás után sikeres üzletember lett. Felesége az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas énekesnője volt. Ki ő?

Klapka György


Mary Zsuzsi

1818. december 24-én született James Prescott Joule, angol fizikus. Tudományos tevékenységének elismeréseként a Királyi Tudományos Társaság tagjává választotta. Tiszteletére az SI származtatott mértékegysége, a joule róla kapta nevét. Minek a mértékegysége a joule?

James Prescott Joule

1945. december 24-én született Ian Fraser Kilmister, alias Lemmy, angol énekes, basszusgitáros, dalszerző, Grammy-díjas előadó, a rockzene egyik kultikus alakja volt. Zenekarával 1975 óta készített lemezeket és koncertezett folyamatosan haláláig. Legnagyobb sikereit az 1980-as évek kezdetén érte el a No Sleep ’til Hammersmith és az Ace of Spades lemezekkel, melyek Angliában az eladási listák csúcsát ostromolták. Mi volt Lemmy együttesének neve?

 Lemmy

1166. december 24-én született I. (Földnélküli) János, Anglia királya 1199-től 1216-ban bekövetkezett haláláig. Az angol bárók lázadását követően János írta alá a Magna Cartát, az angol alkotmányos rendszer történetének egyik legelső alapdokumentumát. Uralkodása során elvesztette Anglia egyik fontos külbirtokát. Melyiket?

Földnélküli János

1971. december 24-én született a képen látható kétszeres Grammy- és Latin Grammy-díjas Puerto Ricó-i énekes. A latin könnyűzene egyik legkiemelkedőbb személyisége, akinek világszerte több tízmillió albuma kelt el az évek alatt. Világszerte az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra írt, The Cup of Life / La Copa de la Vida című dalával vált ismertté. A dal 60 országban volt listavezető. Ki ő?

Ricky Martin

1947. december 24-én született Závodi János, magyar gitáros. Olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Mini, a Kex, a Non-Stop, a Hobo Blues Band, a R.A.B.B., a Tunyogi Rock Band, késóbb The Rock Band, de legnagyobb sikereit a Som Lajos, Köves Miklós, Gallai Péter Révész Sándor, Závodi János összetételű együttesben érte el. Mi az együttes neve?

Závodi János