Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1225– 283

1954. december 25-én született Annie Lennox, Oscar-, Golden Globe- és négyszeres Grammy-díjas skót énekesnő és zeneszerző, politikai aktivista és filantróp. 1982-ben Dave Stewarttal megalakította az 1980-as években nemzetközi sikert aratott újhullámos együttesét. Legismertebb slágerjeik a „ Sweet Dreams (Are Made of This) ” a " There Must Be an Angel (Playing with My Heart) ", a " Love Is a Stranger " és a " Here Comes the Rain Again ". Mi a zenekar neve?

Annie Lennox

1899. december 25-én született Humphrey Bogart, Oscar-díjas amerikai színész. Védjegye volt a nyers, cinikus és szűkszavú stílus, modora és tehetsége Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává avatta. Legismertebb szerepe Rick Blaine volt a Casablanca (1942) című filmben, melynek Kertész Mihály volt a rendezője, és amelyben az egyik kulcsszerepet a képen látható magyar származású színész játszotta. Ki?

Humphrey Bogart

Szőke Szakáll

1959. december 25-én született Michael Phillip Anderson dr., amerikai űrhajós, alezredes, az STS–107 jelű küldetés rakományparancsnoka. Az űrrepülés végén, 2003. február 1-én az űrrepülőgép végzetes balesetet szenvedett. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Michael Phillip Anderson dr.

1919. december 25-én született dr. Vályi Péter, magyar politikus, vegyészmérnök, vállalatvezető, az Országos Tervhivatal elnökhelyettese, majd Magyarország pénzügyminisztere és a Minisztertanács elnökhelyettese. 1971-ben tragikus és rejtélyes körülmények között bekövetkezett halála máig a korszak egyik híres története. Hogyan halt meg Vályi Péter?

dr. Vályi Péter

1642. december 25-én született Sir Isaac Newton, angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista; az újkori történelem egyik kiemelkedő tudósa, aki élete során a matematika, a csillagászat és a fizika terén is megalapozta mai ismereteinket, a differenciál- és integrálszámítás felfedezésével, távcsövének megalkotásával és a mozgásra vonatkozó törvényeivel egy új korszakot nyitott a természettudományokban. Newton tudományos tevékenysége mellett közéleti szerepet is vállalt, egy állami intézmény vezetője volt. Melyik ez az intézmény?

Isaac Newton

1932. december 25-én született Domján Edit, Jászai Mari-díjas magyar színésznő. 1954 és 1972 között közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet, számos rádió- és tévészerepet játszott el. 1972-ben tíz hónapig tartó szenvedélyes szerelem fűzte a kor egyik legismertebb táncdalénekeséhez. Éppen hogy betöltött negyvenéves korában, 1972 karácsonyán saját kezével vetett véget életének. Ki volt Domján Edit szerelme?

Domján Edit 

Szécsi Pál

„Nem elég jóra vágyni: / a jót akarni kell! / És nem elég akarni: / de tenni, tenni kell!” 1924. december 25-én született a képen látható Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító. A Kádár-rendszer időszakában, a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig Magyarország ünnepelt és legtöbbet szavalt kortárs költője. 1970-es halála után vita indult megítéléséről, kultusza a rendszerváltozásra fokozatosan eltűnt. Ki ő?

Váci Mihály

1886. december 25-én született Kertész Mihály, Oscar-díjas magyar–amerikai filmrendező. A Casablanca film rendezéséért kapta meg az Oscar-díj a legjobb rendezőnek elismerést. Az 1942-ben bemutatott romantikus filmdráma férfi főszereplője Humphrey Bogart, volt. Ki alakította a női főszerepet?

Kertész Mihály

Ingrid Bergman

1918. december 25-én született Anvar Szadat, egyiptomi politikus, katonatiszt, Egyiptom harmadik elnöke 1970-től 1981-es meggyilkolásáig. Közeli bizalmasa volt Gamal Abden-Nasszernek, a huszadik század legjelentősebb arab politikusának, akit az elnöki poszton követett. Izrael elismeréséért és a Camp David-i egyezmény aláírásáért megkapta a Nobel-békedíjat, de ezek ugyanakkor népszerűtlenné tették sok arab szemében, és 1981-ben egy díszszemlén meggyilkolták. Ki lett Szadat utóda?

Anvar Szadat

1944. december 25-én született Jairzinho, világbajnok brazil labdarúgó-középpályás, edző, az 1970-es világbajnokságon harmadik vb-címét megszerző, minden idők legjobb brazil válogatottjának tekintett csapat oszlopos tagja. A brazilok mind a hat mérkőzésüket megnyerték, és miután harmadszor nyerte el, Brazília örökre megtarthatta a Jules Rimet kupát. Hol rendezték 1970-ben a labdarúgó világbajnokságot?

Jairzinho

Brazil 1970