Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1228– 286

1941. december 28-án született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Már főiskolásként filmezni kezdett. Feltűnő szépsége évekig meghatározta szerepkörét. Az 1960-as évek második felétől számos külföldi filmben játszott főszerepeket, és néhány évig a német nyelvterület legnépszerűbb sztárjai közé tartozott. Az 1980-as évek közepétől főleg színpadon játszik. Ki ő?

Tordai Teri 

1856. december 28-án született Thomas Woodrow Wilson, az Amerikai Egyesült Államok 28. elnöke 1913–1921 között. Munkásságáért 1919-ben Nobel-békedíjat kapott. Többek között a nevéhez fűződik a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékrendszer (Federal Reserve System) létrehozása és az alkoholtilalom elrendelése. 1919. október 2-án agyvérzést kapott, elnöki feladatait helyette 17 hónapon keresztül titokban más gyakorolta. Ki?

Thomas Woodrow Wilson

1969. december 28-án született Linus Torvalds, a népszerű, Unix-szerű operációs rendszer, a nyílt forráskódú és ingyenes Linux fejlesztésének elindítója, jelenleg is egyik fő fejlesztője. Milyen nemzetiségű Linus Torvalds?

Linus Torvalds

1903. december 28-án született Mihail Kalatozov, szovjet-grúz filmrendező, forgatókönyvíró. Az 1957-ben rendezett filmje hozta meg neki a világhírt: az 1958-as cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát. A politikai szférában ekkor végbement "olvadás" eredménye, hogy a háborút nem hősies katonák küzdelmeként, hanem elsősorban egy szerelmespár egyéni tragédiájaként mutatja be. Mi a film címe?

Mihail Kalatozov

1934. december 28-án született Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas, többszörös Emmy-, Golden Globe-, valamint BAFTA-díjas angol színésznő. Az 1950-es évektől kezdve mind színpadon, mind filmvásznon szép karriert futott be, több mint 60 filmben és 70 színdarabban szerepelt. Világszerte legismertebb szerepét a Harry Potter-filmsorozatban 2001 és 2011 között keltette életre. Mi a karakter neve?

Maggie Smith

1903. december 28-án született Neumann János, magyar születésű matematikus. Kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté. A második világháború idején részt vett az első atombomba megépítésével kapcsolatos a Manhattan terv néven futó titkos programban. Mi a település neve, ahol a prokekt központja volt?

Neumann János

1954. december 28-án született a képen látható kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező és producer. 1987-ben Oscar-díjra jelölték a Kiálts szabadságért! című alkotásért, a díjat két évvel később sikerült elnyernie Az 54. hadtestért. Feltűnt a Malcolm X, a Philadelphia – Az érinthetetlen, a Pelikán Ügyirat, A csontember, a Hurrikán, a Kiképzés, a Végszükség, az Időzavarban, A mandzsúriai jelölt, a Déjà vu, A védelmező és A hét mesterlövész című produkciókban. Ki ő?

Denzel Washington

1953. december 28-án született a képen látható személy. Ki ő?

Richard Clayderman

1922. december 28-án született Stan Lee, amerikai képregényalkotó, szerkesztő, a Marvel Comics egykori elnöke. Szerkesztőtársaival új, összetett karaktertípusokat honosított meg az amerikai képregényekben. Részt vett olyan népszerű szereplők megalkotásában mint Pókember, a Fantasztikus Négyes tagjai, az X-Men, Hulk, Batman, Vasember, Fenegyerek és Doktor Strange. Azaz nem is! Az egyik karakter kakukktojás, mert ő a DC Comics szuperhőse. Ki?

Stan Lee

1882. december 28-án született Arthur Eddington, brit asztrofizikus. 1919-ben a fény Nap melletti elhajlását megfigyelve elsőként igazolta Einstein általános relativitáselméletét. Munkássága nagy részében figyelmét az általa „alapvetőnek” nevezett, a newtoni gravitációt, Einstein relativitáselméletét és a kvantumelméletet egyesítő elmélet kidolgozására fordította. Kinek a nevéhez fűződik a kvantummechanika megalapítása?

Arthur Stanley Eddington

Max Planck