Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1229– 287

1938. december 29-én született Jon Voight, Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész. Első nagyobb filmes sikere az 1969-es Éjféli cowboy volt. 1978-ban Oscar-díjat nyert a Hazatérés című produkcióban nyújtott alakításáért. Ezenkívül olyan filmekben volt látható többek között, mint A 22-es csapdája, a Szemtől szemben, a Mission: Impossible, a Halálkanyar, a Pearl Harbor - Égi háború és A nemzet aranya. Lánya Oscar-díjas színésznő. Ki ő?

Jon Voight

1721. december 29-én született Jeanne-Antoinette Poisson, azaz Madame de Pompadour, XV. Lajos francia király hivatalos, első számú ágyasa. Bőkezűen pártfogolta a művészetet és tudományt. Befolyásos szerepet töltött be az udvarban, beleszólhatott az államügyekbe és a külügyekbe is, a király nevében diplomáciai feladatokat is ellátott is. Melyik uralkodóház tagja volt XV. Lajos?

Madame de Pompadour

1972. december 29-én született Jude Law, BAFTA-díjas angol színész, producer. A tehetséges Mr. Ripley mellékszerepéért Oscar-díjra is jelölték, majd 2001-ben az Ellenség a kapuknál című háborús eposzban jászotta el a főszerepet. A film az 1942-43-as a sztálingrádi csatát dolgozza fel egy valóságban is élt legendás orosz mesterlövész szemszögéből. Mi volt a mesterlövész neve?

Jude Law

1953. december 29-én született a képen látható olimpiai és világbajnok német tőrvívó, sportvezető. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kilencedik elnöke. Ki ő?

Thomas Bach

1891. december 29-én született Imrédy Béla, politikus, miniszter, 1938. május 14. – 1939. február 16. között miniszterelnök. A szélsőjobboldali, diktatórikus politikus bukása komoly vihart kavart a közéletben, lemondatásának indoka egyik dédszülőjének zsidó származása volt. A második világháború után háborús bűnösként kivégezték. Miniszterlenöksége előtt Gömbös Gyula kormányában 1932-től 1935-ig miniszteri posztot vállalt. Melyik tárcát vezette Imrédy?

Imrédy Béla

1954. december 29-én született Vincze Viktória, magyar énekesnő, gitáros. A nagyközönség elé 1972-ben az utolsó Táncdalfesztiválon lépett, ahol Mosolyodat el kellene ültetnem című dalával indult. Legismertebb slágerei a Hány éjjel vártam, a Parole, parole és a Téged nem felejtlek el. A nyolcvanas években a nevével fémjelzett együttesben énekelt. A zenekar neve: Viki és a ….

Vincze Viktória

1800. december 29-én született Charles Goodyear, amerikai kémikus és technikus, a gumi vulkanizálásának feltalálója. Termékét öt évvel első sikeres kísérlete után, 1844-ben szabadalmaztatta, ám a találmányát még életében ellopták tőle az óriásgyárak. Melyik kémiai elem játszik kulcsszerepet a vulkanizálás folyamatában?

Charles Goodyea

1951. december 29-én született Yvonne Elliman, amerikai énekes, dalszerző és színésznő, aki négy évig szerepelt a Jézus Krisztus Szupersztár című musical első szereposztásában, majd Norman Jewison világhírű filmjében. Melyik szerepben láthattuk?

Yvonne Elliman

„Lelkemnek egyedűli / De egy világnál többet érő kincse, / Édes szép ifju hitvesem, / Minek nevezzelek?” 1828. december 29-én született Szendrey Júlia, magyar költő, író, fordító; előbb Petőfi Sándor költő, majd Horvát Árpád történész felesége. 1947-ben ment feleségül Petőfihez, akitől 1948-ban fia született. Mi volt a fiú neve?

Szendrey Júlia

1925. december 29-én született Szondy István, olimpiai bajnok magyar öttusázó, vívó, sportlovagló, edző. Öttusázóként részt vett az 1948. évi és az 1952. évi nyári olimpiai játékokon. Utóbbin egyéniben a harmadik helyen végzett és tagja volt a sportág első magyar olimpiai bajnoki címét nyerő csapatnak is. Hol rendezték a nyári olimpiát 1952-ben?

Szondy István