Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1230– 288

1974. december 30-án született a képen látható többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnő. 1994-ben Szűcs Gabriellával, Kovács Péterrel és László Boldizsárral alapították meg együttesüket Cotton Club Singers néven. 2001-ben kilépett a formációból és azóta a White Chocolate nevű zenekarban énekel, emellett szólókarriert folytat. Ki ő?

Zsédenyi Adrienn

1964. december 30-án született Csík János, Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese. Az autentikus népzene mellett a zenekar repertoárjában szerepelnek a feldolgozott tradicionális blues-, és alternatív rock dalok és versfeldolgozások is. Egyik Legismertebb a daluk a Most múlik pontosan című szám feldolgozása. Melyik zenekar volt az eredeti előadó?

Csík János

39. december 30-án született Titus, római császár, a Flavius-dinasztia második római császára, Vespasianus fia és Domitianus bátyja volt. Rövid uralkodása során rendkívüli népszerűségnek örvendett. Ő adta át az apja által megálmodott Amphitheatrum Flaviumot, azaz a Colosseumot hatalmas, 100 napig tartó, változatos ünnepségek keretében. Uralkodásának időszakát viszont egy komoly katasztrófa árnyékolta be. Mi?

Titus

1975. december 30-án született a képen látható amerikai profi golfozó, minden idők egyik legsikeresebb golfozója. Kimagasló amatőr golfkarrierje után 1996-ban, 20 évesen lett profi. A 21. század első évtizedében ő volt a golf meghatározó játékosa. 1999 augusztusától 2010 októberéig 545 héten át a világ legjobb golfozója volt. Ez idő alatt 13 fő golfbajnokságot nyert meg. Ki ő?

Tiger Woods

1961. december 30-án született Ben Johnson, kanadai egykori sprinter. Az 1987–88-as szezonban a világ leggyorsabb embere címet viselte, megdöntve a 100 és a 60 méteres fedett pályás világrekordot is. 1987-ben megnyerte a 100 métert az atlétikai világbajnokságon és az 1988-as nyári olimpián, de dopping miatt diszkvalifikálták, és megfosztották az aranyéremtől. Ki volt az a vetélytársa, aki ezzel 1984 után ismét olimpiai bajnok lett?

Ben Johnson

1796. december 30-án született a képen látható magyar politikus, az országgyűlési főrendiház vezére, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági és tiszteleti tagja, az 1838-as pesti árvíz „árvízi hajósa”.1821–22-ben Széchenyi István társaságában hosszabb utazást tett Franciaországban és Angliában. Visszatértük után az országgyűlési főrendű ellenzék vezérei lettek. Felségsértésért börtönbe zárták, ahol megvakult. Ki ő?

Wesselényi Miklós

1984. december 30-án született LeBron James, amerikai profi kosárlabdázó, aki az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetében a legtöbb pontot szerezte. Játékoskarrierje mellett a filmezésbe is belekóstolt: Egyik producere és főszereplője volt a 2021-ben bemutatott Space Jam: Új kezdet című filmnek, mely elnyerte a legrosszabb előzményfilm, remake, koppintás vagy folytatás díját, James pedig a legrosszabb színész és a legrosszabb filmes páros díjában részesült. Mi a díj neve?

LeBron James

1951. december 30-án született a képen látható magyar zenész, basszusgitáros, énekes, becenevén Bajnok. 23 évig a P. Mobil, majd a Tunyogi Rock Band/RockBand, a Mobilmánia tagja, valamint 2009-ben megalapította a Zöld a Bíbor Bandet, illetve időnként Bajnok Rock Team nevű zenekarával is játszik. Ki ő?

Kékesi László

1865. december 30-án született Rudyard Kipling, irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. Napjainkban leginkább gyermekeknek szóló műveiről ismert, melyek között leghíresebb a Dzsungel könyve. A regényből 1996-ban Geszti Péter és Békés Pál szövegkönyvére nagy sikerű musical készült. Ki a zeneszerző?

Rudyard Kipling

1953. december 30-án született a képen látható EMeRTon-díjas magyar énekes, gitáros. Menyhárt Jánossal és Vikidál Gyulával alkották az 1990-es évek elejének egyik legsikeresebb rockegyüttesét, az MHV-t. Legismertebb dalaik: Álmodj királylány, Ébredj nemzetem, Szeretet és gyűlölet, Nyissatok ajtót!, Isten, hogyha létezel, Otthon várnak rád. Ki ő?

Homonyik Sándor