Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0112– 290

1876. január 12-én született a képen látható amerikai író, elbeszélő. Kalandos élete rendre visszaköszön világsikerű regényeiben és elbeszéléseiben. Leismertebb művei: A beszélő kutya, A sárga sátán, A vadon szava, A Vaspata, Aranyásók Alaszkában, Az éneklő kutya, Fehér Agyar, Martin Eden, Tengeri farkas. Ki ő?

Jack London

1878. január 12-én született Molnár Ferenc, magyar író, drámaíró, újságíró, haditudósító. Leghíresebb regénye A Pál utcai fiúk. Műveit mai is játsszák világszerte, többek között az 1909-ben írt, egy hintáslegényről és szerelméről szóló drámát, melyből musical is készült. Mi a darab címe?

Molnár Ferenc

1893. január 12-én született Hermann Göring, német politikus és katonai vezető, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezető tagja, a Harmadik Birodalom második embere. A nürnbergi per (1945–1946) során háborús bűnök, valamint az emberiesség elleni bűntett vádpontjaiban bűnösnek találva, kötél általi halálra ítélték, de kivégzése előtt öngyilkosságot követett el. Göring melyik fegyvernem parancsnoka volt a második világháborúban?

Hermann Göring

1903. január 12-én született Igor Kurcsatov, orosz fizikus, a szovjet atomkutatás „generálisa”. Nevét nemcsak a Kurcsatov Intézet, hanem a 104-es rendszámú transzurán elem is őrizte, amelyre eredetileg a kurcsatóvium elnevezést használták (később ez az elem a raderfordium elnevezést kapta). A periódusos rendszer mely elemi sorozatába tartozik a raderfordium?

Igor Kurcsatov

1931. január 12-én született Palásthy György, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. Az 1959-ben alakult Balázs Béla Stúdió egyik első vezetője lett. 1960–tól a Magyar Televíziónak is dolgozott. Olyan ikonikus alkotások rendezője volt, mint a Hahó, Öcsi!, a Hahó, a tenger!, az Égigérő fű, A szeleburdi család vagy a Meztelen diplomata. Kinek a műve alapján készült ez utóbbi film?

Palásthy György

1948. január 12-én született Török Ádám, Máté Péter-díjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró, a legendás underground rhythm and blues, később jazz-rock együttesének alapítója és frontembere. Mi volt a zenekar neve?

Török Ádám

1951. január 12-én született Kirstie Alley, Golden Globe- és Primetime Emmy-díj-as amerikai színésznő, producer. Leghíresebb szerepe Rebecca Howe a Cheers című sorozatból, amely alakításáért 1991-ben Golden Globe-díjjal jutalmazták. A Nicsak, ki beszél? című film és két folytatása szintén rendkívül sikeres volt, melyben partnere a képen látható színész volt. Ki?

Kirstie Alley

John Travolta

1961. január 12-én született Bach Szilvia, magyar színésznő, humorista, parodista, énekesnő, írónő. 1990-ben első helyezett lett a Humorfesztiválon. Szerepelt a Rádiókabaréban, azóta is rendszeresen fellép, részben saját írásait adja elő. Lánya a képen látható énekesnő, aki 2013-ban megnyerte az RTL Klub X-Faktor című zenei tehetségkutató műsorának negyedik évadát. Ki ő?

Bach Szilvia

Danics Dóra

1964. január 12-én született a képen látható amerikai üzleti mágnás, elemző és befektető, a világ egyik leggazdagabb embere. 1995 nyarán indította útjára az amazon.com-ot Seattle egyik külvárosából, melynek legfőbb termékévé a hagyományos és az elektronikus könyvet tette. Később nyílttá tette a termékpalettát. Jelenleg viszonteladóként vagy közvetítőként fő bevételeit a platformon történő eladásokból származó jutalékokból szerzi. Ki ő?

Jeff Bezos

1993. január 12-én született Zain Malik, angol énekes és dalszerző. 2010-ben jelentkezett a The X Factor tehetségkutatóba, ahol másik négy résztvevő, Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, és Louis Tomlinson társaságában megalapították fiúegyüttesüket és minden idők egyik legsikeresebb fiúbandája lettek. Zain 2015 márciusában elhagyta az együttest. Mi a zenekar neve?

Zain Malik