Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0113– 291

1966. január 13-án született a képen látható amerikai színész és autóversenyző. Elsősorban a Grace klinika című tévésorozatból ismerhetjük, amelyben Dr. Derek Shepherd idegsebészt alakítja. Legjelentősebb filmjei a Mindenütt nő, a Császárok klubja, a Saját szavak, a Bűbáj, a Boldogító talán, a Valentin nap, a Bridget Jones babát vár és a Transformers 3. - A hold sötétsége. Ki ő?

Patrick Dempsey

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész és kiváló művész. Lánya Csákányi Eszter Kossuth-díjas színésznő. Foglalkoztatott színpadi és filmszínész, de népszerű szinkronszínész is volt (például a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki Frédije, a Disney Dzsungel könyvének Baluja, Karak a Vukban, Döbrögi a Lúdas Matyiban, Loncsár a Szaffiban stb.) Utolsó filmszerepe Deutsch bácsi, tánc- és illemtanár volt Koltai Róbert 1992-ben készült filmvígjátékában. Mi a film címe?

Csákányi László

1932. január 13-án született a képen látható József Attila-díjas magyar író, újságíró. a rendszerváltozás előtt a magyar szórakoztató irodalom művelői között talán a legnépszerűbb író volt. Regényei általában fordulatosak, s főleg cselekményesek. Leismertebb művei: Albérlet a Síp utcában, Légszomj, a Vízválasztó, Ördög a falon. Az Appassionata című regényéből Mihályfi Imre rendezett háromrészes tévéfilmet, és ő volt Jancsó Miklós A harangok Rómába mentek című filmjének egyik forgatókönyvírója. Ki ő?

Szilvási Lajos

1962. január 13-án született Palik László, sportriporter, újságíró, üzletember, tereprali-versenyző, a Hungaroring Zrt. volt elnöke. Több évtizede ismert televíziós. A Formula–1-es magyar nyelvű közvetítések meghatározó hangja. Első közvetítése az 1989-es francia nagydíjon volt, míg utoljára a 2010-ben a brit nagydíjon hallhatták a nézők. Egyik híres mondata az 1997-es Formula–1 magyar nagydíjon hangzott el: "Hová tűnt Damon Hill?!" Te tudod, hova tűnt? A válasz: Rajt-cél győzelme felé haladt az utolsó körben, amikor…

Palik László

1754. január 13-án született Laczkovics János huszárkapitány, a XVIII. századi magyar irodalom jeles képviselője, aki az I. Ferenc abszolutista törekvéseinek hatására 1794-ben szerveződött titkos mozgalom egyik vezetője volt. A szervezkedés hét vezetőjét, köztük Laczkovicsot Budán, a Generális-kaszálón kivégezték, amelyet erről később Vérmezőnek neveztek. Hogy nevezi az utókor a mozgalmat?

Laczkovics János

1976. január 13-án született a képen látható amerikai színész és énekes. A 2000-es évektől olyan nagy sikerű produkciókban tűnt fel, mint a World Trade Center, az Orvlövész, a Hogyan lopjunk felhőkarcolót?, a Mentőexpedíció, a Harag vagy a Gyilkosság az Orient expresszen. Ki ő?

Michael Pena

1990. január 13-án született a képen látható ausztrál színész. Ő játszotta Josh Taylor-t a Szomszédok című szappanoperában és Marcus-t az Elefánt hercegnő gyermek-sorozatban. Olyan amerikai filmekben is szerepelt, mint Az utolsó dal (2010), Az éhezők viadala filmsorozat (2012-2015) és A függetlenség napja – Feltámadás (2016). Ki ő?

Liam Hemsworth

1872. január 13-án született a képen látható földbirtokos, honvéd huszárszázados, országgyűlési képviselő, dalszerző. A 20. század elejének jelentős nótaszerzői közé tartozik, akinek 1928-ban New Yorkban is hallhatták hegedűjét. Legtöbb nótájának szövegét is maga írta. Leismertebb nótái: Száz szál gyertya…, Hívlak akkor is, ha nem jössz, Messze, messze Csíkországban, Oda van a virágos nyár, Ott, ahol a Maros vize messzi földön kanyarog, Tele van a város akácfavirággal. Ki ő?

Fráter Loránd

1977. január 13-án született Orlando Bloom, angol színész. Miután a Gyűrűk ura-filmekben (2001–2003) Legolas szerepében ismertté vált, további fantasy és történelmi témájú művekben szerepelt. Legolasként feltűnt A hobbit-trilógia két részében is, valamint William Turnert alakította A Karib-tenger kalózai filmsorozatban (2003–2017). A 2004-es Trója című filmben Parisz herceget formálta meg. A történetben Parisz elcsábítja Helénát, Menelaosz feleségét. Melyik görög városállam királynéja volt Heléna?

Orlando Bloom

1967. január 13-án született Viktor But, a „halál kalmára” néven is ismert korábbi orosz KGB őrnagy és fegyverkereskedő. 2013-ban Amerikában 25 év börtönre ítélték. 2022 decemberében egy fogolycsere részeként visszaküldték Oroszországba, az amerikai Brittney Griner kosárlabdázóért cserében. Az ő élete inspirálta a 2005-ben bemutatott Fegyvernepper című hollywoodi filmet. Ki alakítja a filmben Jurij Orlovot, a fegyverkereskedőt?

Viktor But