Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0114– 292

1969. január 14-én született a képen látható Golden Globe-díjas amerikai színész. Karrierjét tiniszínészként kezdte, majd olyan vígjátékokban szerepelt, mint A királyság, a Juno, a Hancock, az Egek ura, az Édes kis semmiség, az Arthur és a villangók, a Füstölgő ászok, a Starsky és Hutch, a Szakíts, ha bírsz és a Förtelmes főnökök, valamint annak folytatása. Ki ő?

Jason Bateman

1900. január 14-én született Barcsay Jenő, Kossuth-díjas magyar festő, grafikus, művészpedagógus, tanár. Művészete az avantgárd egy absztrakt irányzatának egyfajta magyar változata. Lényegretörő szemléletét a szerkezeti vonalak hangsúlyozása, a tér és a forma problémáinak következetes kutatása, a különböző elemekből, például geometriai formákból, színekből, vonalakból, körökből, nyilakból és más szimbólumokból felépített absztrakt kompozíciók jellemezték. Hogy nevezzük ezt az irányzatot?

Barcsay Jenő

Barcsay Jenő templom

1990. január 14-én született a képen látható Magyar Szent István-renddel kitüntetett, háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó. A Vasas SC versenyzője és a vívószakosztály elnöke. Ki ő?

Szilágyi Áron

1941. január 14-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai színésznő, az 1970-es évek egyik legnagyobb sztárja. Olyan filmekben láthattuk, mint a Vihar Délen, a Bonnie és Clyde, A Thomas Crown-affér, a Kis nagy ember, A három testőr (és annak egy évvel későbbi folytatása), a Kínai negyed, A Keselyű három napja és a Pokoli torony. Az Oscar-díjat az 1976-os Hálózatért vehette át. Ki ő?

Faye Dunaway 

1933. január 14-én született Rockenbauer Pál, természetjáró, világutazó, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője. Legtöbben országjáró kéktúrafilmjeiről, a tévében többször is vetített Másfélmillió lépés Magyarországon, illetve …és még egymillió lépés című sorozatairól ismerik. A filmek narrátori szerepében a képen látható Kossuth-díjas színművészt hallhattuk. Ki ő?

Rockenbauer Pál

Sinkó László 

1875. január 14-én született Albert Schweitzer, Nobel-békedíjas német polihisztor, orvos, teológus, orgonaművész, zenetudós, író, a 20. század nagy humanistája. 1913-ban kórházat alapított Lambarénében, Francia Egyenlítői-Afrikában, ahol a két világháború miatt megszakításokkal, de haláláig dolgozott. Afrikában Oganga, avagy Nagy Fehér Varázsló néven tisztelték. Függetlenségének elnyerése után Francia Egyenlítői-Afrika területén négy állam alakult: mai nevükön Kongói Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Csád és …

Albert Schweitzer

1946. január 14-én született Nagy Feró, Kossuth-díjas magyar énekes, színész, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere, a nemzet csótánya. Zenei pályafutása mellett színészként is láthattuk, elsőként az István, a király című rockopera 1983-as ősbemutatóján. Melyik szerepet kapta?

Nagy Feró

1967. január 14-én született Emily Watson, Oscar-díjra jelölt, BAFTA-díjas angol színésznő. A Hullámtörés a Hilary és Jackie című filmekben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. 2019-ben fontos szerepet kapott a Csernobil című minisorozatban: Karaktere, Uljana Homjuk az Ukrajnához közeli szovjet tagállam fővárosában az Atomenergetikai Intézet kutatójaként a baleset okainak kivizsgálásán dolgozik. Melyik ez a város?

Emily Watson

Kr. e. 83. január 14-én született Marcus Antonius, római politikus, hadvezér, Caius Iulius Caesar híve, a II. triumvirátus tagja, VII. Kleopátra egyiptomi fáraónő férje, aki az Octavianustól elszenvedett vereség hatására önkezével vetett véget életének. Octavianus később római császár lett. Milyen néven uralkodott?

Marcus Antonius

1973. január 14-én született Giancarlo Fisichella, olasz autóversenyző. Nagy ígéretként érkezett a Formula-1-be, de versenyképes autó híján nem tudott világbajnok lenni. 1996-tól 2009-ig tartó pályafutása alatt megfordult a Minardi, a Jordan, a Benetton, a Sauber, a Renault, a Force India és a Ferrari csapatában. 231 nagydíjon indult és három futamgyőzelmet aratott, az utolsót 2006-ban a maláj főváros melletti Sepangban. Mi a maláj főváros neve?

Giancarlo Fisichella