Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0115– 293

1913. január 15-én született a képen látható amerikai színházi és filmszínész. 1998-ban bekövetkezett haláláig több mint kétszáz filmben és televíziós produkcióban szerepelt. Eleinte drámai szerepekben volt látható, karrierjének végső szakaszában inkább a filmvígjátékokban szerepelt, (Airplane 1-2, Nagy durranás-filmek), az egyik utolsó filmje, a Maffia! is egy paródiafilm. Két fia szintén színész. Ki ő?

Lloyd Bridges

1908. január 15-én született Teller Ede, magyar–amerikai atomfizikus, aki élete jelentős részét az Amerikai Egyesült Államokban élte le, és sikereit is főként ott érte el. 1942-ben meghívták a Manhattan tervbe, ahol számos tudóssal együtt az atombomba kifejlesztésén dolgozott. Ezután egy másik típusú nukleáris fegyver elkészítésében vett részt, sőt ennek a fegyvernek az „atyjaként” vált közismertté. Melyik fegyverről van szó?

Teller Ede

1622. január 15-én született Molière, francia drámaíró, rendező és színész, a modern komédia megteremtője. XIV. Lajos király pártfogoltja volt, ennek köszönhetően bátran kifigurázhatta a képmutató, fösvény, álszent világot, bár néhány művét betiltották. Udvari karrierjét azonban nem színházcsinálóként kezdte, hanem apja címét és hivatalát örökölte. Mi volt a címe?

Molière

1918. január 15-én született a képen látható arab politikus, Egyiptom második köztársasági elnöke. A pánarab nacionalizmus vezéregyénisége az 1950-es és 60-as években. Az el nem kötelezettek mozgalmának egyik fő szervezője volt. Nevéhez fűződik a mintegy 72 évig tartó brit katonai jelenlét teljes felszámolása Egyiptomban, a Szuezi-csatorna államosítása és az Asszuáni-gát megépítése. Ki ő?

Gamal Abden-Nasszer

1929. január 15-én született a képen látható amerikai baptista lelkész, polgárjogi harcos és politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő vezetője. Célja a fehérek és afroamerikaiak jogi egyenlőtlenségének, az afroamerikaiakkal hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése volt. 1968. április 4-én Memphisben (Tennessee) merénylet áldozata lett; agyonlőtték. Ki ő?

Martin Luther King

1807. január 15-én született Hermann Burmeister, német zoológus és entomológus. Számos faj leírását köszönhetjük Dél-Amerikában végzett zoológiai munkásságának és a tisztelet jeléül nevét viseli több állatfaj is, így a Burmeister-disznódelfin és a feketelábú kígyászdaru is. Milyen állatok tanulmányozásával foglalkozik egy entomológus?

Hermann Burmeister

1943. január 15-én született Jordán Tamás, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 2003-tól 2008-ig a Nemzeti Színház igazgatója volt. A szombathelyi színház alapító és örökös tagja. Kiről nevezték el a szombathelyi színházat?

Jordán Tamás,

1977. január 15-én született a képen látható magyar stylist, médiaszemélyiség, séf, divat-, jelmez- és látványtervező, üzletember, influenszer. A színpadi show-tánc műfaját képviselő Wonderland Show Company, valamint a stílustanácsadással, stylistképzéssel és vállalati stílustréningekkel foglalkozó, a nevét viselő cég-tulajdonosa. Ki ő?

Lakatos Márk

1957. január 15-én született Mario Van Peebles, amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró, producer. A 2001-es, Ali című életrajzi drámában Malcolm X szerepében láthatjuk. Malcolm X amerikai muzulmán pap, fekete nacionalista, emberjogi aktivista volt, akit 1965-ben meggyilkoltak. Halála után, részben annak hatására alakult meg az a radikális polgárjogi mozgalom, amely nem egyszer erőszakos eszközökkel küzdött a feketék jogaiért. Melyik állat volt a mozgalom szimbóluma?

Mario Van Peebles

1950. január 15-én született Marius Trésor, válogatott francia labdarúgó, belső védő. 1971 és 1983 között 65 alkalommal szerepelt a francia válogatottban és négy gólt szerzett. Először 1978-ban Argentínában szerepelt világbajnokságon. Négy évvel később a világbajnokságon a negyedik helyezett csapat alapembere volt. Hol rendezték 1982-ben a férfi labdarúgó világbajnokságot?

Marius Trésor