Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0325 – 67

1926. március 25-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (1948, 1952, 1956) ökölvívó. Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, a páratlan bravúr – háromszor egymás után olimpiai aranyat szerezni – neki sikerült először. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, ebből huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, azaz veretlen maradt. Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, a válogatott szövetségi kapitánya volt. Ki ő?

Papp László

1952. március 25-én született a képen látható magyar szerkesztő-riporter, újságíró. Rádiós műsorai és könyvei mellett elsősorban olyan sikeres televíziós műsorai által ismeri a közönség, mint a Kriminális, a Nyitott száj, a Sajtóklub, A TV ügyvédje vagy a Magánbeszélgetések. Ki ő?

Juszt László

1881. március 25-én született a képen látható posztumusz Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Ki ő?

Bartók Béla

1964. március 25-én született Bochkor Gábor magyar rádiós és televíziós műsorvezető, szerkesztő. Rádiós és televíziós műsorai mellett egy alkalommal rádiós műsorvezető társával, Boros Lajossal egy játékfilmben is feltűnt. Melyikben?

Bochkor Gábor

1928. március 25-én született James Lovell amerikai űrhajós. Összesen négyszer jár az űrben. Negyedik küldetésének célja a Holdon való leszállás, de a küldetés meghiúsult, mert 321 860 kilométerre a Földtől robbanás történt az űrhajó műszaki egységében, amely a Holdat megkerülve sikeresen visszatért a Földre. Mi volt a neve az űrhajónak?

James Arthur Lovell 

1947. március 25-én született a képen látható Reginald Kenneth Dwight, Tony-, Golden Globe-, kétszeres Oscar- és hatszoros Grammy-díjas brit zeneszerző, zenész és énekes, lovag. Milyen néven írta be magát a zenetörténetbe?

Elton John

1996. március 25-én született Rapport Richárd magyar nemzetközi sakknagymester, világbajnokjelölt, sakkolimpiai ezüstérmes, csapatban Európa-bajnoki bronzérmes, magyar bajnok (2017), U20-as világbajnoki ezüstérmes (holtversenyben az 1. helyezettel), U18-as csapat Európa-bajnoki bronzérmes, U10-es Európai Unió bajnok. 2022-től egy másik ország színeiben versenyez. Melyik ez az ország?

Rapport Richárd 

1965. március 25-én született Sarah Jessica Parker, négyszeres Golden Globe-díjas, kétszeres Emmy-díjas amerikai színésznő és filmproducer, aki híres televíziós, filmes és színházi alakításairól. Egyik leghíresebb szerepe az HBO saját készítésű sorozatának a főszerepe, Carrie Bradshaw újságíróé. Ezért a szerepért négy Golden Globe-díjat és két Emmy-díjat kapott. Mi a sorozat címe?

Sarah Jessica Parker

 

Fortuna szekerén okosan ülj, Úgy forgasd tengelyét, hogy ki ne dülj” 1704. március 25-én született a vers költője, Faludi Ferenc jezsuita szerzetes, író, költő, műfordító. De ki Fortuna?

Faludi Ferenc

1948. március 25-én született Bonnie Bedelia Golden Globe- és Primetime Emmy-díjra jelölt amerikai színésznő. Hosszú filmográfiával rendelkezik, mégis leginkább egy New York-i zsaru, John McLane (Bruce Willis) feleségeként emlékszünk rá 1988-ból. Mi a film címe?

Bonnie Bedelia