Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0326 – 68

1918. március 26-án született Basilides Zoltán magyar színész. Színpadon, játékfilmekben, televízióban is foglalkoztatott karakterszínész volt. Az 1963-ban készült, máig népszerű kalandfilmsorozat karakteres mellékszereplője volt Bruckenbacker Alfonz kapitány szerepében. Melyik sorozatról van szó?

Basilides Zoltán

1928. március 26-án született a képen látható József Attila-díjas (1976) magyar költő, író, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája mesekönyvek és a Barátom, Bonca című gyermekregény szerzője. Ki ő?

Varga Katalin 

1934. március 26-án született Harkányi Endre Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Népszerű szinkronszínész, többek között Mézga Géza, a Vízipók-csodapók Keresztespókjának, valamint Danny DeVito állandó magyar hangja volt. Legelső filmjében utcagyerekként, 13 évesen önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, mára már klasszikussá vált, háborús árvákról szóló filmjében („Gyerekek! Könyörgöm, akasszuk fel!”). Mi a film címe?

Harkányi Endre

1940. március 26-án született James Caan amerikai színész. A Keresztapa című filmben ő alakította „Sonny” Corleonét. A szerep eljátszásáért Oscar-díjra jelölték. Másik nagy sikere A Tortúra (eredeti cím: Misery) című amerikai thriller, melyben Kathy Bates a partnere, és aki a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat és Golden Globe-díjat kapott. Ki a film alapjául szolgáló regény szerzője?

James Caan

1948. március 26-án született Steven Tyler amerikai énekes, zenész és dalszerző. Minden idők egyik legismertebb és legkarizmatikusabb rockénekese. Energikus színpadi teljesítmény jellemzi, valamint védjegyének számítanak színes fellépő ruhái, és a mikrofonállványra csavart sálai. Melyik együttes énekeseként vált ismertté?

Steven Tyler

1957. március 26-án született Barta Alfonz, becenevén Talfi magyar rockzenész, billentyűs, 1977-től 1983-ig egy országos hírű miskolci rockegyüttes tagja. Melyik ez az együttes?

Barta Alfonz

1966. március 26-án született a képen látható magyar tájrendező-kertépítő mérnök, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész. A Kistehén zenekar énekeseként, dalszerző szövegírójaként vált ismertté. A legismertebb dalai a Szájbergyerek, a Szerelmes vagyok minden nőbe a Virágok a réten, a Jó csávó a Markó és az Ezt is elviszem magammal. Ki ő?

Kollár-Klemencz László

1931. március 26-án született Leonard Nimoy amerikai színész, filmrendező, énekes, költő és fotóművész. Leginkább a Star Trek-beli Spock szerepéről ismert; a szerepet először az 1966 és 1969 között futó eredeti Star Trek-sorozatban, majd 1979 és 2013 között nyolc mozifilmben alakította. A történet szerint Spock melyik bolygóról származik?

Leonard Nimoy

 

1919. március 26-án született Zsoldos Imre magyar karmester és trombitás. A Magyar Rádió Tánczenekarának karmestere és szólistája, később létrehozta a Stúdió 11 zenekart. Feleségül vette Sárosi Katalin énekesnőt, akitől egy fia született, Gábor. Gábor sikeres dobos lett. Melyik zenekarban játszott, Zsoldos Dedy néven?

Zsoldos Imre

1944. március 26-án született a képen látható többszörös Grammy-díjas, valamint Golden Globe- és Tony-díjas amerikai énekesnő, színésznő. Az Ain't No Mountain High című dallal vezetett először listát, és több mint két évtized leforgása alatt további nyolc dalt juttatott a csúcsra. Filmekben is szerepelt az 1970-es években. A Billie Holiday életéről szóló Lady Sings the Blues című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott és Oscar-díjra is jelölték. Ki ő?

Diana Ross