Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0327 – 69

1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc magyar főnemes. Neve szorosan összefügg az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharccal, melyben a teljes állami függetlenséget kívánta visszaszerezni a Habsburg Birodalomtól. E célnak megfelelően választották Erdély és Magyarország vezérlő fejedelmévé. 1711-ben a szabadságharc bukása után emigrációba kényszerült, ott is halt meg 1735-ben. Hol?

II.Rákóczi Ferenc

1931. március 27-én született a képen látható magyar úszóedző, az "Úszópápa", a magyar úszósport halhatatlanja. Tanítványai között több olimpiai (Wladár Sándor, Szabó József, Darnyi Tamás, Czene Attila) és világbajnok (Hargitay András és Verrasztó Zoltán) volt. Ki ő?

Széchy Tamás

1942. március 27-én született a képen látható angol színész. Az 1960-as évek második felében vált ismertté filmszínészként, és a következő évtizedben számos világsikerű alkotásban játszott vezető szerepet. Többek között A Zeppelin, a Kabaré, A három testőr, avagy a királyné gyémántjai, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja, A testőrök visszatérnek, a Gyilkosság az Orient Expresszen, a Logan futása, valamint az Austin Powers-filmekben vállalt szerepet. Ki ő?

Michael York

1963. március 27-én született Quentin Tarantino, kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja. Előszeretettel dolgozik gyakran ugyanazokkal a színészekkel. Christoph Waltz kétszeres Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas osztrák színész mindegyik díját Tarantino-filmekben nyújtott alakításáért kapta. Az egyik film a Django elszabadul, a másik…

Quentin Tarantino

Christoph Waltz

1964. március 27-én született Kispál András gitáros, zeneszerző, szövegíró, a Kispál és a Borz zenekar egyik alapítója. Az évtizednyi kihagyás után újra működő zenekarban még egy alapító tag játszik, az együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője. Ki ő?

Kispál András

Lovasi András

1971. március 27-én született David Coulthard skót autóversenyző. 1994 és 2008 között 247 Formula–1-es versenyen indult. Első szezonjának 1994-ben mint a Williams-Renault tesztpilótája vágott neki, ám a csapat első számú versenyzőjének imolai végzetes balesete után lehetőséget kapott a versenyzésre. Ki volt a tragikus balesetet szenvedett pilóta?

David Coulthard

Ayrton Senna

1784. március 27-én született Kőrösi Csoma Sándor székely-magyar nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a tibeti-angol szótár megalkotója. 1842-ben utazásai közben maláriát kapott, és Dardzsilingben meghalt. Melyik országban van Dardzsiling?

Kőrösi Csoma Sándor

1845. március 27-én született Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezője. Mi a röntgensugárzás másik neve?

Wilhelm Conrad Röntgen

 

1943. március 27-én született Solymos Antal, becenevén Tóni, magyar zenész, gitáros, énekes. 1965-től 1986-ig együttesének frontembere, utána szólókarrierbe kezdett. Legismertebb daluk az 1977-es Harmonikás. Mi az együttes neve?

Solymos Antal

1969. március 27-én született a képen látható többszörös Grammy-díjas amerikai pop- és R&B-énekesnő, az 1990-es és 2000-es évek egyik legsikeresebb előadója. A Whitney Houstonnal énekelt duett, a When You Believe az Egyiptom hercege című rajzfilm főcímdala volt, és 2000-ben Oscar díjjal jutalmazták. Ki van a képen?

Mariah Carey