Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0328 – 70

1868. március 28-án született a képen látható ötszörösen irodalmi Nobel-díjra jelölt orosz író, drámaíró, a századforduló világirodalmának egyik legnagyobb hatású és egyik legbefolyásosabb személyisége. A szocialista realizmus legnagyobb alakja. A sztálini érában kissé leegyszerűsítve értelmezték. A világirodalomra is nagy hatással volt. Fontosabb művei az Éjjeli menedékhely és a Barbárok. Ki ő?

Makszim Gorkij

1929. március 28-án született Psota Irén, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számos jelentős film- és színpadi szerepe mellett jellegzetes orgánumával sokat szinkronizált, és olyan népszerű rajzfilmfiguráknak adta a hangját, mint Kotkoda, és a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki egyik főszereplője. Kinek volt a hangja?

Psota Irén

1937. március 28-án született Jenei Imre magyar nemzetiségű romániai labdarúgó, fedezet és edző. A román és a magyar labdarúgó-válogatottnál is volt szövetségi kapitány. Edzőként érte el a legnagyobb sikerét akkor, amikor 1986-ban Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert csapatával. Melyikkel?

Jenei Imre

1483. március 28-án született a képen látható reneszánsz kori olasz festő és építész. A cinquecento egyik kiemelkedő alakja. Legismertebb művei a vatikáni ún. stanzák, köztük Az athéni iskola című freskó a reneszánsz festészet egyik csúcsteljesítménye. Magyarországon akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor 1983-ban a Szépművészeti Múzeumból más remekművek mellett ellopták az Esterházy Madonna című festményét. Ki a festő?

Raffaello Sanzio

1914. március 28-án született Bohumil Hrabal cseh író. Jaroslav Hašekkel és Karel Čapekkel együtt a 20. századi cseh irodalom (különösen szatíra) vezéralakja. Műveit 27 nyelvre fordították le. A Szigorúan ellenőrzött vonatok című regényéből Jiří Menzel rendezett Oscar-díjas filmet. Menzel több művét is megfilmesítette: Hóvirágünnep, Pacsirták cérnaszálon, Őfelsége pincére voltam, Sörgyári capriccio. Mi a capriccio?

Bohumil Hrabal

1929. március 28-án született Tass Olga, olimpiai bajnok tornász, edző. Négy olimpián vett részt, ahol összesen hat érmet szerzett, egy aranyat, három ezüstöt, és két bronzot. Az aranyérmet 1956-ban kéziszer csapattal nyerte. Melyik városban rendezték a nyári olimpiai játékokat 1956-ban?

Tass Olga

1949. március 28-án született Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész. Egyik ikonikus szerepe az Üvegtigtis című filmben Kecskeméti Ottó, az autónepper, Lalinak, az Üvegtigris tulajdonosának barátja. Emlékszel a becenevére?

Reviczky Gábor

 

1972. március 28-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. Az 58-szoros magyar válogatott játékos az FTC-vel négyszer lett magyar bajnok, hatszor kupagyőztes, míg a Szuper Kupának háromszor örülhetett. Több mint ötszázszor ölthette magára a zöld-fehér mezt. Légiósként játszott Portugáliában és Ausztriában. Ki ő?

Lipcsei Péter

 

1986. március 28-án született Stefani Joanne Angelina Germanotta, művésznevén Lady Gaga, Oscar-, kétszeres Golden Globe- és tizenháromszoros Grammy-díjas olasz származású amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő. A Csillag születik filmzenei albumával és annak Shallow című dalával Gaga az első olyan személlyé vált a díjátadók történetében, akit egyazon évben Oscar-díjjal, Grammy-díjjal, BAFTA-díjjal, illetve Golden Globe-díjjal jutalmaztak. Ki a partnere a Csillag születik című filmben?

Lady Gaga

1592. március 28-án született Jan Amos Komenský, latinosított ismertebb nevén Comenius, cseh pedagógus és író, „a nemzetek tanítója”. Ő tekinthető az első modern, haladó szellemiségű európai pedagógusnak. 1650-től 1654-ig Magyarországon tanított. A működésének helyet adó város máig őrzi emlékét, a helyi tanítóképző főiskola (ma nem önálló intézményként) az ő nevét viseli. Melyik városban tanított Comenius?

Comenius