Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0329 – 71

1885. március 29-én született a képen látható író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, eszperantista, a Nyugat első nemzedékének kimagasló formaművésze, a XX. századi magyar széppróza és líra egyik legnagyobb alakja, A szegény kisgyermek panaszai és A bús férfi panaszai című verseskötetek szerzője. Ki ő?

Kosztolányi Dezső

1892. március 29-én született a képen látható főpap, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros. Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek utóda. Megjárta a nyilasok és a kommunisták börtönét, 1956 után a budapesti amerikai nagykövetségen kapott menedéket, amit csak 1974-ben hagyott el, és Bécsben élt haláláig, 1975-ig. Ki ő?

Mindszenty József

1899. március 29-én született Lavrentyij Berija szovjet politikus, 1938 és 1953 között Belügyi Népbiztosság, ezen belül a szovjet titkosszolgálat vezetője volt. Mi volt a Belügyi Népbiztosság közkeletű rövidítése?

Lavrentyij Pavlovics Berija

1905. március 29-én született Rejtő Jenő magyar író, kabaré- és színpadi szerző, filmíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és megújítója. Legnagyobb sikereit álnéven írott ponyvaparódiáival aratta, olvasottsága a Kádár-korban Jókai Móréval vetekedett. Mi volt Rejtő Jenő írói álneve?

Rejtő Jenő

1939. március 29-én született Mario Girotti olasz színész. Leginkább spagettiwesternekből, a Don Matteo című televíziós sorozatból és Bud Spencerrel közös filmjeiből ismert. Mi a művészneve?

Terence Hill

1943. március 29-én született a képen látható angol humorista, színész, író, énekes, zene és dalszerző, a Monty Python csoport tagja. Ő írta a „Mindig az élet napos oldalát nézd” („Always Look on the Bright Side of Life”) című dalt, amely a Brian élete című film záródala, és a Monty Python csoport védjegye lett. Ki ő?

Eric Idle

1943. március 29-én született Vangelis, Oscar-díjas zeneszerző, az elektronikus zene és a new age stílusának kiemelkedő alakja és a világhírű Aphrodite’s Child alapító tagja. Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása és a Nagy Sándor, a hódító című filmekhez komponált zenéi. Milyen nemzetiségű volt Vangelis?

Vangelis

 

1984. március 29-én született a képen látható magyar énekes, a Megasztár 4 győztese, az Eurovíziós Dalfesztiválok magyarországi előválogatóinak döntőse 2012-ben, 2014-ben és 2018-ban. Ki ő?

Király Viktor

 

1976. március 29-én született Jennifer Capriati egykori világelső, olimpiai bajnok visszavonult amerikai teniszezőnő. Két alkalommal nyert Australian Opent és egyszer Roland Garrost, tizennégy WTA-tornát nyert, ezen túl a barcelonai olimpián aranyérmes volt egyesben. Melyik városban rendezik az Australian Open tenisztornát?

Jennifer Capriati

1952. március 29-én született Teófilo Stevenson háromszoros olimpiai és világbajnok kubai amatőr ökölvívó, sportvezető. Rajta kívül csak Félix Savón és egy magyar sportoló nyert három olimpiai aranyat ökölvívásban. Ki ez a magyar ökölvívó?

Teófilo Stevenson