Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0331 – 73

1685. március 31-én (az akkor még ott használt Julián naptár szerint március 21-én) született Johann Sebastian Bach német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője. Milyen stílustörténeti korszakhoz sorolható művészete?

J.S. Bach

1943. március 31-én született a képen látható Oscar- és BAFTA-díjas amerikai színész, színházi előadó. Az Oscar-díjat A szarvasvadász (1978) című filmben alakított szerepéért kapta. Több mint 100 filmben szerepelt: olyan nagy sikerű művekben, mint az Annie Hall, A holtsáv, a Batman visszatér, a Tiszta románc, a Ponyvaregény, Az Álmosvölgy legendája, a Kapj el, ha tudsz. Ki ő?

Christopher Walken

1891. március 31-én született Asboth Oszkár magyar aviatikus, gyárigazgató. Egy korszakalkotó találmány fűződik a nevéhez, amelyet később többen megkérdőjeleztek. Mi ez a találmány?

Asboth Oszkár

1957. március 31-én született Janisch Attila Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi docens, érdemes művész. Az 1997-es Hosszú alkony című filmjének főszerepét a magyar színjátszás a képen látható nagyasszonya játszotta e. Ki ő?

Janisch Attila

Törőcsik Mari

„Gondolkodom, tehát vagyok.” 1596. március 31-én született a képen látható francia filozófus, természetkutató és matematikus. Műveiben az egzakt természettudományok eredményeit és a matematika módszereit alkalmazta. Filozófiájában a szubjektum erős hangsúlyozása és a lehető legnagyobb bizonyosságra való törekvés a jellemző. Ki ő?

René Descartes

 

1961. március 31-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 2001 és 2004 között a Madách Kamara vezetője, majd 2004-től az Örkény István Színház alapító igazgatója. 2012 októberétől 3 évadon át a magyar HBO saját gyártású televíziós sorozata, a Terápia központi karakterét, egy pszichoterapeutát alakította. Ki ő?

Mácsai Pál 

1732. március 31-én született Joseph Haydn osztrák zeneszerző, karmester, operaimpresszárió, énekes és zenetanár, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere, a klasszikus szonátaforma tökéletesítője, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálója. 1761-ben Esterházy Miklós alkalmazottja lett. Haydn vezette az udvari zenekar mellett az udvari operatársulatot, valamint ő vezényelte le a herceg napi kamarazenéléseit is. Hol volt az Esterházy-udvar?

Joseph Haydn

1971. március 31-én született Ewan McGregor Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas skót színész, filmrendező. Ő játszotta George Lucas Csillagok háborúja filmsorozatában Obi-Wan Kenobi szerepét. A Dan Brown azonos című regényéből készült, Angyalok és démonok című filmben Patrick McKenna camerlengo szerepében láthatjuk. Ki alakította a másik főszereplőt, dr. Robert Langdont?

Ewan McGregor

1988. március 31-én született Miklós Edit magyar alpesi síző. A 2014. évi téli olimpiai játékokon 7. helyezést ért el, ami az alpesi számban, illetve az összes síszakágat tekintve is minden idők legjobb magyar olimpiai eredménye. 2015. január 24-én St. Moritzban megszerezte saját és a magyar alpesi sísport első dobogóját világkupa versenyen, amikor is harmadik helyezett lett. Melyik versenyszámban érte el sikereit Miklós Edit?

Miklós Edit

1955. március 31-én született Angus Young skót származású ausztrál zenész, zeneszerző, a világhírű ausztrál hard rock együttes egyik alapító tagja, gitárosa és zeneszerzője. De melyik együttesről van szó?

Angus Young