Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0401 – 74

1927. április 1-jén született Puskás Ferenc, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok. Az Aranycsapat kapitánya, közismert becenevén Puskás Öcsi; Spanyolországban Pancho néven becézték. Magyarországon melyik klubcsapatban játszott Puskás?

Puskás Ferenc

1809. április 1-jén született Nyikolaj Vasziljevics Gogol ukrán származású orosz író. Az orosz irodalom klasszikusa, az orosz széppróza és drámairodalom egyik legnagyobb hatású alakja, a Holt lelkek, A revizor és A köpönyeg című művek alkotója. Egyik novellájában a főhős, Kovaljov egy önálló életre kelt testrészének visszaszerzéséről szól a történet. Melyik testrésze tűnt el a főhősnek a novellában?

Nyikolaj Vasziljevics Gogol

1868. április 1-jén született a képen látható francia költő, drámaíró, az újromantika képviselője. Leghíresebb művében, a Cyrano de Bergerac című drámában állított emléket a 17. századi elődjének. Ki ő?

Edmond Rostand

1915. április 1-jén született Cseres Tibor Kossuth-díjas magyar író, 1987 és 1989 között a Magyar Írók Szövetsége elnöke. Legismertebb regénye a Hideg napok, melyből Kovács András készített filmet 1966-ban. Miről szól a regény?

Cseres Tibor

 

1961. április 1-jén született a képen látható énekesnő, régebben szociális munkás, aki a Britain’s Got Talent tehetségkutató műsor 3. sorozatában világhírnévre tett szert, ahogy a verseny első fordulójában a Nyomorultak „I Dreamed a Dream” dalát adta elő hatalmas sikerrel, és a végül a második helyezést érte el. Ki ő?

Susan Boyle

1976. április 1-jén született Király Gábor, a Haladás VSE saját nevelésű játékosa, korábban a magyar válogatott labdarúgókapusa volt. 108 alkalommal szerepelt a válogatottban. Melyik város csapata a Haladás VSE?

1815. április 1-jén született Otto von Bismarck német államférfi, 1871-től a német császárság kancellárja (Reichskanzler). Sikerre vitte a 39 német királyság, fejedelemség, városállam egyesítését. A német egység előtt melyik állam miniszterelnöke volt Bismarck?

Otto von Bismarck

1859. április 1-jén született Vikár Béla magyar etnográfus, műfordító, eszperantista, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a finn nemzeti eposz műfordítója. Mi a címe a finn nemzeti eposznak?

Vikár Béla

1578. április 1-jén született William Harvey angol orvos, sebész, anatómiatanár. Az anatómia és az élettan tudományának megalapozója. Milyen tudományos eredmény fűződik a nevéhez?

William Harvey

1906. április 1-jén született Alekszandr Szergejevics Jakovlev szovjet–orosz mérnök és tervező. A Jakovlev-tervezőiroda vezetőjeként nevéhez fűződnek a második világháború során kategóriájában a legnagyobb számban gyártott szovjet harcászati eszközök. Mik ezek a harcászati eszközök?

Jakovlev