Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0407- 75

1954. április 7-én született a képen látható Oscar-életműdíjas hongkongi színész, harcművész, harckoreográfus, kaszkadőr, komikus, rendező, producer, forgatókönyvíró, énekes és vállalkozó. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Részeges karatemester, a Rendőrsztori, a Balhé Bronxban és a Csúcsformában. Ki ő?

Jackie Chan

1964. április 7-én született Fáy Miklós magyar újságíró, zenekritikus, publicista. 1987 óta ír zenekritikákat, a széles nagyközönség számára azonban 2009-ben egy televíziós tehetségkutató műsor zsűrijének a tagjaként vált ismertté. volt. Melyik műsorról van szó?

Fáy Miklós

1974. április 7-én született Gubás Gabi Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Az RTL Klub nagy sikerű saját gyártású televíziós sorozata, a Válótársak egyik főszereplőjét játssza, akit többször is megcsalt a férje, és ezért kidobta őt otthonról. Ki játssza a férjet?

Gubás Gabi 

 

1820. április 7-én született Klapka György honvédtábornok, helyettes hadügyminiszter. 1849-ben a világosi fegyverletétel után mintegy másfél hónapig tartotta a parancsnoksága alatt álló várat, amelyet csak 1849. október 5-én szabad elvonulás mellett adott fel Haynaunak. Melyik várat védte Klapka György?

Klapka György

1919. április 7-én született Gábor Miklós Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A leghíresebb alakítása a Keleti Márton által rendezett zenés vígjáték (1949) címszerepe. A film a magyar filmgyártás legnézettebb alkotása, 9,5 millióan látták a mozikban. Mi a film címe?

Gábor Miklós

1920. április 7-én született Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas indiai zenész és zeneszerző. Az egyik leghíresebb kortárs indiai zenész, aki sokat tett a hagyományos indiai zene nyugati megismertetéséért. Nagy hatást gyakorolt a Beatles, azon belül különösen George Harrison zenei fejlődésére. Melyik hangszer virtuóza volt Ravi Shankar?

Ravi Shankar

1939. április 7-én született Francis Ford Coppola olasz származású amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Legsikeresebb alkotása egy filmtrilógia, melynek főszereplői Marlon Brando, Robert de Niro és Al Pacino. Melyik műről van szó?

Francis Ford Coppola

1964. április 7-én született Russell Crowe Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas ausztrál filmszínész, filmproducer és zenész. Nemzetközi hírnévre Ridley Scott Gladiátor (2000) című történelmi filmjének főhőseként tett szert, elnyerve a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. Másik emlékezetes szerepe John Forbes Nash alakja, aki a játékelmélet terén elért kiemelkedő eredményeiért 1994-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott. Az életét feldolgozó film úgy mutatja be mint géniuszt, aki súlyos paranoid skizofréniaban szenved. Mi a film címe?

Russell Crowe

1928. április 7-én született Alan Jay Pakula Oscar-díjra jelölt amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Ismert filmrendezései közé tartozik az ún. „paranoia-trilógia”: a Klute (1971), A Parallax-terv (1974) és Az elnök emberei (1976). Utóbbival a legjobb rendező kategóriában Oscar-díjra jelölték. Milyen valós eseményt dolgozott fel Az elnök emberei című film?

Alan J. Pakula

1876. április 7-én született Osvát Ernő, szerkesztő, irodalomkritikus, író. 1908–1929 között a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóiratának szerkesztője, Osvát Kálmán író testvére. Mi a folyóirat neve?

Osvát Ernő