Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0402 – 76

1473. április 2-án született Corvin vagy Korvin János magyar trónkövetelő, bosnyák király, horvát-szlavón bán, az 1458-tól 1490-ig uralkodó magyar király Edelpeck Borbála nevű ágyasától született törvényesített fia. Kinek a fia volt Korvin János?

Corvin János

1725. április 2-án-született a képen látható velencei kalandor, író. Fő műve az Életem története címmel halála után kiadott emlékirata volt, amit francia nyelven írt. Önéletrajza nagyrészt szerelmi kalandjairól szól, ezért neve később a nőcsábászok, szívtiprók szinonimájává vált. Ki ő?

Giacomo Casanova

1805. április 2-án-született Hans Christian Andersen dán költő és meseíró. Történetei a biedermeier kor legjelentősebb meséi, ma szinte a világ minden országában ismertek. Melyik mesét jegyzi Andersen?

Andersen

 

1952. április 2-án-született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, konferanszié. Jó humorú, jól éneklő és táncoló tehetséges komikus, aki gyakorta szerepel operettekben. Ki ő?

Straub Dezső

1936. április 2-án-született Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, ifjúsági szerző. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. Melyik ifjúsági film készült az ő írása alapján?

Csukás István

1946. április 2-án-született Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, érdemes művész. Tagja az Oscar-díjat osztó amerikai filmakadémiának, és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. Oscar-díjra jelölték a Maléna című filmért, az Oscar-díjas Mephisto (1981) operatőre. Ő rendezte a Nobel-díjas magyar író regényéből, a Sorstalanságból készült azonos című filmet. Ki a regény szerzője?

Koltai Lajos

1933. április 2-án-született a képen látható Kossuth-díjas magyar író, esszéíró, szociológus. Művei többek között angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. A kortárs magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, többek között A látogató, A cinkos., az Elutazás és hazatérés és a Hagyaték című regények szerzője. Ki ő?

Konrád György

1932. április 2-án-született Siegfried Rauch német színész. Az 1950-es évektől 115 filmben, főleg filmsorozatokban szerepelt. Népszerű volt az Álomhajó, illetve A hegyi doktor – Újra rendel egyik szereplőjeként és a Nem kell mindig kaviár főszereplőjeként. Itt a sorozat epizódjainak végén mindig elsütötte a szállóigévé vált mondatot:

Siegfried Rauch

742. április 2-án született I. (Nagy) Károly, Martell Károly unokája, Kis Pipin fia. 768-ban lépett trónra, államát nagy mértékben kiterjesztette, egyesítve Nyugat- és Közép-Európa nagy részét. Ezzel melyik birodalmat hozta létre?

I. Károly frank császár

1941. április 2-án-született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja. Sok színházi és filmszerepe mellett ő játszotta a Barátok közt című sorozatban Hoffer József alakját. Ki ő?

Körtvélyessy Zsolt