Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0403 – 77

1986. április 3-án született Amanda Bynes, amerikai színésznő. Legismertebb filmjei a Miről álmodik a lány? és a Micsoda srác ez a lány! című romantikus filmvígjáték. Utóbbi film a klasszikus Vízkereszt, vagy amit akartok című színjátékon alapul. Ki írta az eredeti művet?

Amanda Bynes

1924. április 3-án született Marlon Brando, kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai színész, a 20. század egyik legnagyobb hatású filmszínésze. Olyan híres filmekben vállalt még főszerepet, mint A vágy villamosa (1952), a Rakparton (1954), vagy Az utolsó tangó Párizsban (1972). Legismertebb szerepe A keresztapa (1972) című filmben Don Vito Corleone alakítása volt. Ki a film alapjául szolgáló regény szerzője?

Marlon Brando

1930. április 3-án született a képen látható német kereszténydemokrata politikus, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja 1982 és 1998 között. Németország újraegyesítése érdekében végzett tevékenységéért a német egység atyjának tekintik és az Európai Tanács az Európa díszpolgára címmel tüntette ki. Ki ő?

Helmut Kohl

1933. április 3-án született Gyenge Valéria, Garai Jánosné, olimpiai és Európa-bajnok magyar úszónő, fotóművész, író. Az 1952. évi nyári olimpiai játékokon aranyérmet nyert 400 méteres gyorsúszásban. Hol rendezték 1952-ben a nyári olimpiai játékokat?

Gyenge Valéria

1927. április 3-án született Székely Éva, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok magyar úszónő. 46-szoros magyar bajnok, Helsinkiben 200 m mellen olimpiai bajnok, többszörös Európa-, illetve világcsúcstartó. Az önéletrajzi ihletésű könyve, az első, 1981-es megjelenése pillanatában óriási sikert aratott. Mi a könyv címe?

Székely Éva

 

1934. április 3-án született Jane Goodall, angol etológus, antropológus és primatológus, az emberszabású majmok egyik neme szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Az ember árnyékában című világsikerű könyvében leírja pályafutásának kezdetét és egyedülálló tudományos tevékenységét. Milyen majmokat tanulmányozott Jane Goodall?

Jane Goodall

1961. április 3-án született a képen látható amerikai színész, humorista, filmproducer és énekes. Golden Globe-díjra jelölt alakításai voltak a 48 óra (1982), a Szerepcsere (1983), a Beverly Hills-i zsaru (1984), a Bölcsek kövére (1996) és A nevem Dolemite (2019) című filmekben. A 2007-es Dreamgirls mellékszereplőjeként Golden Globe-díjat nyert és Oscarra is jelölték. Ki ő?

Eddie Murphy

1935. április 3-án született Czeizel Endre, magyar orvos, az orvostudományok kandidátusa, az MTA doktora, címzetes egyetemi tanár, a Prof. Czeizel Endre Egészségmegőrzési és Diagnosztikai Központ névadója. Országos ismertséget televíziós ismeretterjesztő sorozatai hozták meg számára. Az orvostudomány mely ágát művelte Czeizel Endre?

Czeizel Endre

1958. április 3-án született a képen látható amerikai színművész. Három testvére szintén színész. Az 1990-es évektől olyan sikerfilmekben szerepelt, mint a Szökésben, A kód neve: Merkúr, a Sztárom a párom, az Aviátor vagy A tégla. 2021. október 21-én a Rust című film forgatásán balesetben egy kellékfegyverrel lelőtte a film rendezőjét és operatőrét, aki belehalt sérülésébe. Kiről van szó?

Alec Baldwin

1935. április 3-án született Melocco Miklós, Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrászművész, érdemes művész. Egyik híres alkotása az 1944-ben meggyilkolt költő emlékének állít emléket Győr mellett, Abdán. Ki a költő?

Melocco Miklós