Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0404 – 78

1965. április 4-én született a képen látható BAFTA- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész, filmproducer és énekes. Világhírnévre Tony Stark/Vasember szerepében tett szert a Marvel-moziuniverzum tíz filmjében. Címszerepet játszott Guy Ritchie Sherlock Holmes (2009) és Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték (2011) című filmjeiben. Ki ő?

Robert Downey, Jr.

1853. április 4-én született Zipernowsky Károly magyar mérnök, feltaláló. A Ganz-gyár mérnökeként Déri Miksával és Bláthy Ottóval együtt fejlesztették ki és szabadalmaztatták az első energiaátvitelre stabilan alkalmas, zárt vasmagú "indukciós készülékeken nyugvó erőátviteli és elosztási rendszert", azaz a

Zipernowsky Károly

1960. április 4-én született Hugo Weaving brit-ausztrál színész. Ismertebb alakításai közé tartozik Smith ügynök a Mátrix-trilógiában (1999–2003), V a V mint vérbosszú (2006) című filmben, Vörös Koponya az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011) című szuperhősfilmben, valamint Elrond A Gyűrűk Ura- (2001–2003) és A hobbit-trilógiában (2012–2014). Ki a szerzője ez utóbbi filmek alapjául szolgáló regényeknek?

Hugo Weaving

1876. április 4-én született Maurice de Vlaminck francia festő és grafikus, a Fauves-ok művészcsoportjának tagja a 20. század első évtizedében. A fauvista festészet figuratív, de a tárgyakat a szín eltorzítja, így a keverés nélkül használt tiszta szín lett a művészeti kifejezés célja. Ettől lettek ezek a művek fauves-ok, azaz

Maurice de Vlaminck: Chatou hídja

1973. április 4-én született Varga Izabella magyar színésznő. 1998 és 2021 között játszott egy népszerű televíziós sorozatban, ahol dr. Balogh Nórát alakította. Melyik sorozat szereplője volt Varga Izabella?

Varga Izabella

1932. április 4-én született a képen látható amerikai színész. Legismertebb szerepe Norman Bates az Alfred Hitchcock által rendezett Psycho (1960) című filmben. Ki ő?

Anthony Perkins

1950. április 4-én született Bangó Margit Kossuth-díjas magyarcigány előadóművész. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. 1985-ben szerepelt az Átok és szerelem című filmben. Egykoron az ország legfiatalabb nagymamája volt. Unokájának férje szintén ismert énekes,…

Bangó Margit 

„Az évek jöttek, mentek, elmaradtál/ Emlékeimből lassan, elfakult/ Arcképed a szívemben, elmosódott/ A vállaidnak íve, elsuhant/ A hangod és én nem mentem utánad/ Az élet egyre mélyebb erdejében.” 1883. április 4-én született a vers szerzője, a 20. század első felében Magyarország egyik legelismertebb költője, József Attila előtt a magyarság sorsának egyik legjelentősebb magyar lírai kifejezője. Ki ő?

Juhász Gyula

1979. április 4-én született Heath Ledger Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas ausztrál színész. korai halála után a 81. Oscar-gálán posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat élete utolsó befejezett alakításáért A sötét lovag című filmben. Melyik szereplőt alakította?

Heath Ledger

 

1938. április 4-én született a képen látható, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas író, előadóművész, saját szóhasználatával: „humoralista”. Széles körű országos ismeretséget a rádió biztosított számára, de az 1990-es évek első felében a televízióban is gyakran látható volt. Ki ő?

Sándor György