Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0405 – 79

1912. április 5-én született a képen látható Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, gyógyszerész, az Újhold társszerkesztője; a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője. A Tóték című drámáját több nyelvre is lefordítottak, s meghozta számára a világsikert. A stílusteremtő Egyperces novellák nem csak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmódja. Ki ő?

Örkény István

1916. április 5-én született Gregory Peck Oscar-díjas amerikai színész. Egyike volt a legismertebb filmcsillagoknak az 1940-es évektől az 1960-as évekig. Legismertebb szerepe Atticus Finch megformálása a Ne bántsátok a feketerigót! (1962) című filmben. A Római vakáció című filmben nyújtott alakításáért Gregory Peck partnere kezdő színésznőként Oscar-díjat kapott. Ki a színésznő?

Gregory Peck

Audrey Hepburn

1946. április 5-én született a képen látható Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró. Az Illés-együttes, majd a Fonográf tagja volt, ezután szólókarrierbe kezdett. Szerzőtársával, Szörényi Leventével jegyzik a legsikeresebb magyar rockoperát, az István, a királyt. Ki ő?

Bródy János

1949. április 5-én született Judith Arlene Resnik dr. amerikai űrhajós, az STS–51–L jelű küldetés specialistája. 1986. január 28-án, az űrsikló a fellövése utáni 73. másodpercében végzetes balesetet szenvedett, a fedélzetén tartózkodó úrhajósok életüket vesztették. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Judith Arlene Resnik dr.

1952. április 5-én született Tátrai Tibor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerző, érdemes művész. Pályafutása során zenélt a Kárpátia, a Tűzkerék, a Juventus, a Syrius, a Mini, az Olympia, a Generál, a Skorpió, a Hobo Blues Band, a Magyar Atom, a Tátrai-Török Tandem, a Tátrai Band és a Boom Boom együttesekben. Melyik együttesben játszott együtt a „gitárkirállyal”, Radics Bélával?

Tátrai Tibor

Radics Béla

1976. április 5-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó, A Kemény Dénes vezette legendás "Aranycsapat" tagja. Beceneve: Fácán. Ki ő?

Biros Péter

1981. április 5-én született Szente Vajk Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, drámaíró, műsorvezető. Ő vezeti a 2011-es indulása óta a Magyarország, szeretlek! című vetélkedőműsort is. 2017-ben egy internetes játék alapján készült kvízműsor műsorvezetője lett. Melyik ez a játék?

Szente Vajk 

1943. április 5-én született Brunner Győző magyar dobos. 1965-től a Metro együttes dobosa volt, 1972-től a Taurusban dobolt, majd Balázs Fecóval megalapította a Korál együttest, amelyben 1974-től 1976-ig dobolt. Kivel zenélt együtt a Metróban és a Taurusban is?

Brunner Győző

1950. április 5-én született Agnetha Åse Fältskog svéd énekesnő, dalszerző, színésznő, a hetvenes évek legsikeresebb svéd együttesének „szőkéje”. Együttesével több mint 380 millió albumot és kislemezt adott el világszerte. A világ egyik legtöbb albumát és kislemezét eladó előadóként tartják számon. Melyik együttesben énekelt Agnetha Åse Fältskog?

Agnetha Åse Fältskog

 

1965. április 5-én született a képen látható magyar író, újságíró, rádiós műsorvezető, szerkesztő. 1992-ben lett a Tilos Rádió munkatársa, még ebben az évben a Magyar Narancshoz került. Ezután szerkesztő volt a TV3-nál, a Népszabadságnál, később a Magyar Hírlapban jelentek meg cikkei. Az Amerikai Magyar Népszavánál és a Hírszerzőnél publicista, a Hócipő munkatársa és a Sport TV póker szakkommentátora. 2012 júliusától a Klubrádió műsorvezetője. Ki ő?

Para-Kovács Imre