Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0406 – 80

1942. április 6-án született Barry Levinson amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, producer, a Jó reggelt, Vietnam!, az Amikor a farok csóválja…, A gömb és az Esőember című filmek rendezője. Az Esőember1989-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, továbbá a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ki volt a díjazott főszereplő?

Barry Levinson

Dustin Hoffman

1968. április 6-án született Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző, költő, Ákos néven énekes-előadóművész. A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója. Az 1988-tól 1994-ig működő egykori együttesének énekese, szövegírója, zeneszerzője, majd szólistaként is népszerű és termékeny előadó a kilencvenes évektől napjainkig. Mi volt a neve az együttesének?

Kovács Ákos

1814. április 6-án született Ybl Miklós magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere. Legismertebb művei a budapesti Magyar Állami Operaház, a Fővámház (ma a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete), a Várkert Bazár, a Szent István-bazilika vagy a fóti Szeplőtelen fogantatás templom (Fót). Milyen stílusban alkotott?

Ybl Miklós

1826. április 6-án született Gustave Moreau francia festő, a realizmussal szembeforduló művészeti irányzat jeles képviselője. Követőik elutasítják a jelenkor, a mindennapok témáit, és tárgyukat irodalmi, mitológiai és lélektani utalásokkal is megemelik. Milyen irányzat követője volt Moreau?

Gustave Moreau

1959. április 6-án született Komlósi Gábor újságíró, szerkesztő, televíziós riporter, médiaiskola-igazgató, sportvezető, minisztériumi sajtófőnök, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. Az 1980-as években melyik tévéműsorban láthattuk rendszeresen?

Komlósi Gábor

1987. április 6-án született Donáth Anna magyar politikus, szociológus, EP-képviselő. Nagyapját 1958-ban a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjaként a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése vádjával 12 évi börtönbüntetésre ítélték. Ki volt Donáth Anna nagyapja?

Donáth Anna

1820. április 6-án született Nadar, eredeti nevén Gaspard-Félix Tournachon, francia fotográfus, karikaturista, újságíró, író és léghajós, a fotográfia egyik klasszikusa. Milyen rekord fűződik Nadar nevéhez?

Nadar

1890. április 6-án született Holland Kelet-Indiában, Jáva szigetén, Anton Herman Gerard Fokker holland repülőgéptervező, a repülés és a repülőgépgyártás egyik úttörője. Jáva akkoriban holland gyarmatvolt. Melyik mai országhoz tartozik Jáva szigete?

Anthony Fokker

1924. április 6-án született Méray Tibor Kossuth-díjas magyar író, újságíró, aki 1946-ban a Szabad Nép újságírója, később észak-koreai, majd berlini tudósítója lett. Az 1956-os forradalomban játszott szerepe miatt emigrált Magyarroszágról, és haláláig Párizsban élt. Ki volt Észak-Korea vezetője az 1940-es évek végén?

Méray Tibor

 

1871. április 6-án született Márkus Géza magyar építész, a magyarországi szecesszió jelentős képviselője. Az ő tervei alapján készült a később Cifrapalota néven ismertté vált épület egyik megyeszékhelyünkön. Melyiken?

Márkus Géza