Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0408 – 81

1817. április 8-án született Laborfalvi Róza, születési nevén Benke Judit színésznő, a realista magyar színjátszás úttörője, aki kiemelkedő drámai színésznőként beírta magát a magyar színház történetébe. Az utókor a botrányos házasságkötéséről is emlékezhet rá a nála 8 évvel fiatalabb, pályakezdő íróval, az 1848-as márciusi ifjak egyikével. Ki volt Laborfalvi Róza férje?

Laborfalvi Róza 

A feltételezések szerint i.e. 563 ápriis 8-án született Gautama Sziddhártha vagy egyszerűen a Buddha, ókori bölcs, a buddhizmus meghatározó alakja. Úgy tartják, hogy elsősorban Kelet-Indiában élt és tanított, s mára a világon mindenhol megjelent a tanítása. Mit jelent a Buddha szó?

Gautama Sziddhárta

 

1978. április 8-án született Lajtai Katalin magyar énekesnő. 1998 és 2010 között ír zenei hangzásokon alapuló popzenét játszó együttes tagja Kasza Tibor és Kasza Gábor mellett. Mi volt a zenekar neve?

Lajtai Kati

1963. április 8-án született Julian Lennon angol zenész, énekes-szövegíró, fotográfus, John Lennonnak, az 1960-as évek vezető brit együttes tagjának fia. Melyik együttesben zenélt John Lennon?

Julian Lennon

1990. április 8-án született a képen látható magyar énekes, előadó, műsorvezető. A Rising Star negyedik helyezettje, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójának győztese, majd a showműsor műsorvezetője. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Na jó, Hello, a Csodák és a Nincsen holnap. Ki ő?

Freddie

Állítólag 1431. április 8-án született François Villon, a középkor végének, a reneszánsz virágkorának világszerte legismertebb francia költője. A lírai költészet formai elemeit felhasználó, de témaválasztásában inkább a dolgok fonákját bemutató balladái és zsargonban írt versei hűen tükrözik magát a kort, a művelt költő hányatott, bűnös életét, mély vallásosságát. Magyarországon kinek az átiratában ismerhetjük meg egyes verseit?

François Villon

 

1962. április 8-án született Izzy Stradlin amerikai zenész, leginkább a Guns N’ Roses együttes egyik alapítójaként, vezető dalszerzőjeként és ritmusgitárosaként (1985–1991) ismert. Ki volt a Guns N’ Roses másik alapítója?

Izzy Stradlin

1932. április 8-án született Antall József magyar politikus, könyvtáros, orvostörténész, muzeológus, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke 1990-től 1993-ig. Melyik párt elnökeként volt miniszterelnök?

Antall József

1902. április 8-án született Andrew Irvine angol hegymászó, aki részt vett az 1924-es brit Everest-expedícióban. A Mount Everest első megmászása közben ő és mászótársa eltűntek valahol a hegy északkeleti gerincén, és meghaltak. A párost utoljára csak néhány száz méterre látták a csúcstól, és nem tudni, hogy a pár elérte-e a csúcsot. Ki volt Irvine mászótársa?

Andrew Irvine

1938. április 8-án született Aranypart brit gyarmaton Kofi Annan, az Egyesült Nemzetek Szervezetének hetedik főtitkára 1997-től 2007-ig. 1957. március 6-án a brit Aranypart függetlenné vált. Mi a mai neve?

Kofi Annan