Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0409 – 82

1971. április 9-én született a képen látható francia származású kanadai autóversenyző 1995-ben az Indianapolisi 500 győztese és az IndyCar bajnoka, 1997-ben Formula–1-es világbajnok. Apja szintén Fomula 1-es autóversenyző volt. Aktív évei a Formula–1-ben: 1996-2006. Ki ő?

Jacques Villeneuve

1821. április 9-én született Charles Baudelaire francia költő és művészeti esszéíró-kritikus, a világirodalom egyik jelentős alakja. A dekadens életérzés irodalmi megszólaltatója, a szimbolista költészet jelentős alakja, egyszersmind a szecesszió előfutára. 1857-ben könyvbe gyűjtve megjelent verseiért az ügyészség „istenkáromlás” és „erkölcsgyalázás” vádjával perbe fogta, és könyve megcsonkítására kényszerítették. Mi a könyv címe?

Charles Baudelaire

1855. április 9-én született Július Balek néven a képen látható magyar költő, író, a magyar szimbolizmus, a modern irodalom korai előfutára. Fontosabb művei: Apai örökség, Pán halála. Ki ő?

Reviczky Gyula

 

1933. április 9-én született a képen látható francia színész, producer. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmezett. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével egy csapásra ismert színész lett. Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, így a Szabadlábon Velencében, a Zsaru vagy csirkefogó? és A profi című filmsikerekben. Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is. Ki ő?

Jean-Paul Belmondo

1954. április 9-én született Dennis Quaid amerikai színész. Olyan sikerfilmekben vállalt szerepet, mint a Midway, az Egy kutya négy élete, a Lopott szavak, a Holnapután, a Frequency és az Apád-anyád idejöjjön! Egy 2023-as életrajzi filmben az egykori, színészből lett amerikai elnököt alakítja, aki 1981-től 1989-ig töltötte be hivatalát. Ki ez az elnök?

Dennis Quaid

1949. április 9-én született Usztics Mátyás magyar színművész, rendező, szinkronszínész és író, A Rock Színház alapító tagja. Az 1990-es években derekán a Kisváros című filmsorozatban Hunyadi János főtörzsőrmester szerepében, illetve az Angyalbőrben című katonasorozat őrmestereként szerzett népszerűséget. Mi volt itt a karaktere neve?

Usztics Mátyás

1956. április 9-én született Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Foglalkoztatott színpadi színész, és az 1970-es évek végétől számos filmsiker részese. Olyan filmekben szerepelt, mint A miniszter félrelép, a Roncsfilm vagy a Csapd le csacsi! Egyik főszereplője az Üvegtigris filmeknek. Mi a karaktere neve?

Gáspár Sándor

1906. április 9-én született Victor Vasarely magyar–francia festő, szobrász. Őt tekinthetjük az optikai festészet, vagy „op-art" legjelentősebb képviselőjének. Pályafutásának korai szakaszát kivéve Franciaországban alkotott, de ezer szállal kötődött eredeti hazájához. Sok egyéb magyarországi megjelenése mellett 1976-ban szülővárosában megnyílt a Vasarely Múzeum. Hol?

Victor Vasarely

1802. április 9-én született Elias Lönnrot finn orvos, néprajzkutató, botanikus és filológus. Több népdalgyűjtő segítségével 1828–1849 között gyűjtötte össze a népmeseszerű anyagot, és állította össze belőle a finn nemzeti eposzt. Mi az eposz címe?

Elias Lönnrot

1956. április 9-én született a képen látható magyar labdarúgó. A válogatottban 1980 és 1988 között 29 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a a Csillaghegyi MTE, a III. Kerületi TTVE, a Budafoki MTE, a Ferencvárosi TC, a Vasas Izzó, a Bp. Honvéd, az AEK Athén, a Panathinaikósz, a Casino Salzburg, a CS Chênois, a FC Bulle és az FC Weissenbach csapatában szerepelt. Ki ő?

Esterházy Márton