Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0411 – 84

1956. április 11-én született Hernádi Judit Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számos filmben szerepelt, emellett rendszeresen látható különböző politikai-közéleti kabarékban, valamint szinkronszínésznőként nagyon sok filmben szerepelt. Tarján Zsófia énekesnő édesanyja. Melyik zenekar tagja Tarján Zsófi?

Hernádi Judit

1819. április 11-én született gróf Leiningen-Westerburg Károly honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Felesége, Sissányi Erzsébet révén magyarországi (törökbecsei) nagybirtokos volt. Melyik ország területén van jelenleg Törökbecse?

Leiningen-Westerburg Károly

1905. április 11-én született a képen látható Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb alakja. Életében szembesülnie kellett a meg nem értéssel és a politikai elnyomással. Zaklatott magánéletét érzelmi válságok, szerelmi reménytelenségek és egzisztenciális félelmek terhelték. A zavaros elmeállapotú költő a balatonszárszói vasútállomáson egy tehervonat kerekei alá került és szörnyethalt. Ki ő?

József Attila

1900. április 11-én született a képen látható magyar író, költő, újságíró. Legismertebb művei A gyertyák csonkig égnek, a Zendülők és az Egy polgár vallomásai. Öccse Radványi Géza néven vált világhírű filmrendezővé. Ki ő?

Márai Sándor

1974. április 11-én született Onyutha Judit televíziós személyiség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereinek felkészítése után került időjósként a TV2-höz. 2015. őszétől az ATV munkatársa volt 2017-ig. Mi volt a foglalkozása a tévés karrier előtt?

Onyutha Judit

146. április 11-én született Septimius Severus, az ókori Római Birodalom császára 193 és 211 között, a Severus-dinasztia megalapítója. Az utolsó nagy császárok egyike, számos reformot hajtott végre, amelyek késleltették a birodalom megállíthatatlan hanyatlását. A pannoniai Gorsiumból került a császári trónra. Melyik mai magyar település területén volt Gorsium?

Septimius Severus

1931. április 11-én született Johnny Sheffield amerikai gyerekszínész, aki 1939 és 1947 között Fiút alakította a Tarzan-filmsorozatban, a Tarzant alakító, magyarországi származású Johnny Weissmuller mellett. Johnny Weissmuller többszörös olimpiai bajnok sportoló volt filmszínész pályafutása előtt. Milyen sportágban jeleskedett Johnny Weissmuller?

Johnny Sheffield

1857. április 11-én született Weiss Manfréd nagyiparos, a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek alapítója. Hol működött a gyár?

Weiss Manfréd

1971. április 11-én született Oliver Riedel német zenész, a Rammstein együttes basszusgitárosa. Milyen zenét játszik a Rammstein?

Oliver Riedel

1950. április 11-én született Mészáros Ferenc válogatott magyar labdarúgó, kapus, edző. A magyar válogatottban 29 alkalommal védett 1973 és 1988 között. Az 1978-as argentínai és 1982-es spanyolországi világbajnokságon szereplő csapat tagja volt. Mi volt a beceneve?

Mészáros Ferenc