Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0428 – 101

1941. április 28-án született Ann-Margret Emmy- és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színésznő, énekesnő, táncművész. Számos sikere mellett egyik legemlékezetesebb alakítása A szomszéd nője mindig zöldebb című film női főszerepe, ahol Jack Lemmon és a barátja által alakított szereplő küzd meg a kegyeiért. Ki alakította a vetélytársat?

Ann-Margret
Walter Matthau

1974. április 28-án született a képen látható Oscar-díjas spanyol színésznő. Ő az első spanyol színésznő, akit – a legjobb női főszereplő kategóriában Pedro Almodóvar Volver című filmjében nyújtott produkciójáért – az Oscar-díjra és az Golden Globe-díjra is jelöltek. Később a Vicky Cristina Barcelonában alakított szerepéért meg is kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. 2010 óta Javier Bardem Oscar-díjas színész felesége. Ki ő?

Penélope Cruz

1974. április 28-án született Jessica Alba Golden Globe-díjra jelölt amerikai színésznő, üzletasszony. Játszott többek között a Fantasztikus Négyes (2005), A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó (2007), A kabalapasi (2007), A Szem (2008), a Valentin nap (2010), az Utódomra ütök (2010) és A mestergyilkos – Feltámadás (2016) című filmekben. A Valentin nap című filmben szereplő partnerével együtt játszott a Szilveszter éjjel című romantikus vígjátékban is. Ki ez a színész?

Jessica Alba

Ashton Kutcher

1990. április 28-án született Törőcsik Franciska magyar színésznő. Egyik első filmfőszerepében, Az Aurora Borealis – Északi fény című filmdrámában a fő karakter, Pogány Mária fiatalkori énjét játssza. Az időskori Pogány Máriát utolsó filmszerepében a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész látható. Ki ő?

Törőcsik Franciska

Törőcsik Mari

1754. április 28-án született Gróf Széchényi Ferenc államférfi, Somogy vármegye főispánja, királyi főkamarásmester, aranygyapjas lovag, királyi küldött és biztos, Széchenyi István édesapja. 1802. november 25-i dátummal 11 884 nyomtatványból, 15 000 kötet könyvből és 1152 kéziratból álló gyűjteményét a magyar nemzetnek adományozta, ezzel megalapította Magyarország nemzeti könyvtárát, amely ma a nevét viseli. Ezen kívül egy másik intézmény alapítása kötődik a nevéhez. Mi?

Széchényi Ferenc

1899. április 28-án született William Brazel amerikai farmer, művezető, az 1947 nyarán az Amerikai Egyesült Államokban, az Új-Mexikó államban bekövetkezett állítólagos földönkívüli hajótörés szemtanúja. Melyik város határában történt a feltételezett ufószerencsétlenség?

1908. április 28-án született Oskar Schindler szudétanémet üzletember, gyártulajdonos, aki mintegy 1200 zsidó életét mentette meg a holokauszt során azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban alkalmazta őket Lengyelország, illetve a mai Csehország területén. Róla szól a Schindler listája című film. Ki rendezte a filmet?

Oskar Schindler

1937. április 28-án született Szaddám Huszein, Irak elnöke 1979-től 2003-ig. Uralma alatt személyi kultuszt alakított ki, Irán ellen háborút indított, lerohanta Kuvaitot. Az USA 2003-ban megdöntötte uralmát, elfogták, 2006-ban halálra ítélték és kivégezték. Irak melyik ókori állam területén fekszik?

Szaddám Huszein

1972. április 28-án született Auth Csilla EMeRTon-díjas magyar énekesnő. Legismertebb feldolgozása az 1998-as Féltelek című duett, amelyet a Bon-Bon együttes énekesével adott elő. Kivel?

Auth Csilla

1961. április 28-án született Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó. Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból áll össze: lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból és…

Mizsér Attila