Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0429 – 102

1957. április 29-én született Daniel Day-Lewis brit–ír kettős állampolgárságú színész. Ő a 2010-es évek végéig azon három férfiszínész egyike (Walter Brennan és Jack Nicholson mellett), aki három Oscart is elvihetett, és az egyetlen férfiszínész, aki három alkalommal tudott Oscar-díjat nyerni legjobb férfi főszereplő kategóriában (A bal lábam, a Vérző olaj és a Lincoln című filmekkel). Ki volt a harmadik Oscar-díjat hozó film fő alakja, Lincoln?

Daniel Day-Lewis

1955. április 29-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi főtanszakának rektorhelyettese 2007-től 2011-ig, a budapesti Katona József Színház főigazgatója. 2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Első felesége Jakupcsek Gabriella műsorvezető, a második Albert Györgyi újságíró volt. Ki ő?

Máté Gábor

1958. április 29-én született Michelle Pfeiffer BAFTA- és Golden Globe-díjas, háromszorosan Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő. A Kenneth Branagh által rendezett, 2017-es Agatha Christie-adaptációban Michelle Pfeiffer Mrs. Hubbardot alakította, aki valójában Linda Arden, egykor a New York-i színpadok leghíresebb tragikája, az Amerikában elrabolt és meggyilkolt kislány, Daisy Armstong nagymamája. Mrs. Hubbard szervezte meg a kislány gyilkosának megölését 12 érintett rokon és barát által. Mi a regény és a film címe?

Michelle Pfeiffer

1970. április 29-én született Andre Agassi amerikai profi teniszező, 2011 óta az International Tennis Hall of Fame, a Teniszhírességek Csarnoka tagja. Vezette a világranglistát, nyolcszor nyert Grand Slam-tornát egyesben. Egyike annak a hét teniszezőnek, akik pályafutásuk során megnyerték mind a négy Grand Slam-tornát. Felesége a szintén világhírű teniszező,

Andre Agassi


Steffi Graf

1863. április 29-én született William Randolph Hearst amerikai üzletember, sajtómágnás. Tevékenysége jelentősen hozzájárult a ma is ismert bulvárújságírás kialakulásához. Hearstről mintázták a korszakalkotó amerikai filmrendező klasszikus filmje, az Aranypolgár (Citizen Kane) főszereplőjét. Ki a rendező?

William Randolph Hearst
Orson Welles

1973. április 29-én született Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas magyar színésznő, rendező. Pályafutásának egyik legjelentősebb szerepe: Masni, Egressy Zoltán nagy sikerű darabjában. Az előadást 1998 és 2018 között, 20 éven át játszották a Katona József Színházban, 423 alkalommal került színre, ezzel a színház eddig legtöbbet játszott darabja. A szerepet eljátszhatta a darab filmváltozatában is. Mi a színmű címe?

Pelsőczy Réka

1901. április 29-én született Hirohito, a hagyományos trónöröklődési jog szerint Japán 124. császára 1926 és 1989 között. Ő uralkodott a japán császárok közül a legtovább. Hogy nevezik a Japánban a császárt?

Hirohito

1950. április 29-én született Szűcs Antal Gábor magyar gitáros, dalszerző. Zenélt az Orkán, a Szivárvány, a Hungária, a Dinamit, az Ős-Bikini, az Albatross, a Creol együttesekben és a Latin Duó tagja volt. Pályafutásának meghatározó szakaszában, 1973-tól 1979-ig a Skorpió zenekar tagja volt. Ki volt az együttes alapító énekes-basszusgitárosa?

Szűcs Antal Gábor

Frenreisz Károly

1964. április 29-én született a képen látható magyar-kanadai orgonaművész. 1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Budapesti zsinagóga-hangversenyeinek alkalmanként több mint háromezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt házasak párizsi és angliai koncertjei is. Ki ő?

Varnus Xavér

1970. április 29-én született Uma Thurman Golden Globe-díjas és Oscar-díjra jelölt amerikai színésznő. Quentin Tarantino három alkalommal forgatott vele, a Ponyvaregényben és a A Kill Bill-filmekben, ahol Beatrix Kiddo bérgyilkosnőt alakítja. Emlékszel, mi volt Beatrix Kiddo „művészneve”?

Uma Thurman