Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0430 – 103

1954. április 30-án született Bánfalvy Ágnes magyar színésznő. Mind Magyarországon, mind külföldön sikeres karriert épített. Első emlékezetes szerepe a Zsurzs Éva rendezte Abigél című filmben Torma Piroska alakja. Ki írta a film alapjául szolgáló regényt?

Bánfalvy Ágnes

1945. április 30-án született Michael John Smith amerikai amerikai pilóta, űrhajós, az STS–51–L jelű küldetés rakomány pilótája. 1986. január 28-án, az űrsikló a fellövése utáni 73. másodpercében végzetes balesetet szenvedett, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok életüket vesztették. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Michael John Smith

1883. április 30-án született a képen látható cseh humorista és szatirikus író. Legismertebb műve a Švejk, a derék katona, amelyet több mint hatvan nyelvre lefordítottak. Ki ő?

Jaroslav Hašek

1962. április 30-án született Nádas György Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista. 1982-ben a második Humorfesztiválon Markos Györggyel átütő erejű párost hoztak létre, szókimondó, időnként nyers, mégis finoman kidolgozott humorral megnyerték a humorfesztivált. A Mikroszkóp Színpad még abban az évben szerződtette mindkettőjüket. A páros később kiegészült egy harmadik humoristával. Kivel?

Nádas György

1994. április 30-án született Vilmányi Benett magyar színművész. Korosztályának egyik legtehetségesebb és legfoglalkoztatottabb képviselője, aki Zsolt alakjában főszerepet kapott a pszichoterápia zárt ajtók mögötti folyamatát megismertető televíziós sorozat harmadik évadában. Mi a sorozat címe?

Vilmányi Benett

1870. április 30-án született a képen látható zeneszerző, operettkomponista, karmester. Első operettje, a Bécsi asszonyok világsiker lett. Ezt követte többek között A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. A századeleji operett egyik legkiválóbb képviselője, műveiben magas igényű kompozíciós követelményekkel lépett fel, megújítva a bécsi operett stílusát. Ki ő?

Lehár Ferenc

1978. április 30-án született a képen látható magyar humorista. A hazai stand-up comedy műfaj képviselője, a Dumaszínház állandó fellépője. 2013-ban jelent meg Kormos Anettel közösen írt könyve, A nagy roastkönyv. További művei: Pisti vagyok ments ki innen, Félkövér, Netperces novellák. Ki ő?

Dombóvári István

1953. április 30-án született a képen látható kétszeres világbajnok asztaliteniszező, a sportág ma is aktívan sportoló legendás játékosa, az 1970-es években volt pályája csúcsán. 35 évesen hatalmas meglepetést okozva a szöuli olimpián 1988-ban negyedik helyet szerzett. Ki ő?

Klampár Tibor

1929. április 30-án született Klausjürgen Wussow német színész, Az 1970-es évektől elsősorban televíziós sorozatokban szerepelt. A szélesebb nézőközönség számára a 70 részes ZDF sorozat, A klinika (1985–1988) egyik főszereplőjeként vált ismertté. Mi a karakter bene?

Klausjürgen Wussow

1912. április 30-án született Fényes Szabolcs Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző. Olyan slágerek szerzője, mint a Szeretni bolondulásig, a Nemcsak a húszéveseké a világ vagy a Mindenkinek van egy álma. Ő komponálta az Egy szoknya, egy nadrág, a Civil a pályán a 2x2 néha 5 és A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmek zenéjét. Ki írta A Noszty fiú esete Tóth Marival című film alapjául szolgáló regényt?

Fényes Szabolcs