Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0501 – 104

1901. május 1-jén született a képen látható magyar író, irodalomtörténész, műfordító. Nagy összefoglaló műve A világirodalom története. A Pendragon legenda műve a detektívregény, a kísértethistória és az esszéregény ötvözete. Az Utas és holdvilág alapmotívuma az elfojtott legbelső sejtelmekhez vezető utazásélmény. Ki ő?

Szerb Antal

1800. május 1-jén született Landerer Lajos nyomdász. 1848. március 15-étől kezdve együttműködött a forradalmiakkal, az ő nyomdájában nyomtatták ki cenzori engedély nélkül a 12 pontot és a Nemzeti dalt, megvalósítva ezzel a forradalom egyik legfontosabb vívmányát, a sajtószabadságot. Előtte, 1841-ben megindította a Pesti Hírlap kiadását, melynek szerkesztője a politikai fogságból frissen szabadult újságíró lett. Ki?

Landerer Lajos

1927. május 1-jén született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a Vidám Színpad örökös tagja. Kirobbanó életkedvű, jó humorú komika, eszköztárában az erőteljesebb színészi eszközök is megtalálhatók. Elsősorban vígjátékokban játszott, de komolyabb karakterszerepekben is emlékezetes alakításai voltak. Ki ő?

Lorán Lenke

1938. május 1-jén született Tordy Géza, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a halhatatlanok társulatának örökös tagja. Karaktere romantikus és modern hősök megformálásban egyaránt jól érvényesül. Ikonikus szerepe volt A kőszívű ember fiai című filmdrámában Baradlay Eugen alakja. Mi az Eugen név magyar megfelelője?

Tordy Géza

1948. május 1-jén született Trunkó Barnabás magyar humorista, író, dramaturg, forgatókönyvíró, jogász, biztosítási szakember. 1986-tól a Ludas Matyi külső munkatársa, 1982-től a Rádiókabaré szerzője és műsorvezetője, majd a Hócipő főmunkatársa. 1976-tól megszűnéséig a Mikroszkóp Színpad dramaturgja. 1982-től-2004-ig a Szeszélyes évszakok című szórakoztató televíziós sorozat szerzője. Ki volt a Szeszélyes évszakok műsorvezetője?

Trunkó Barnabás

1955. május 1-jén született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1976 és 1984 között 45 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során az Újpesti Dózsa és a Montpellier HSC csapatában szerepelt. Ki ő?

Törőcsik András

1972. május 1-jén született Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, Gregor József Kossuth-díjas művész lánya. Milyen művész volt Gregor József?

Gregor Bernadett

1974. május 1-jén született Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező, Sárosdi Lilla színésznő férje, az 1995-ben alapított, a rendszerváltozás utáni magyar színház egyik legfontosabb alkotóműhelyévé vált színtársulat művészeti vezetője, amely 2008 óta kortárs előadóművészeti központként és produkciós irodaként működik. Mi a hely neve?

Schilling Árpád

1923. május 1-jén született Joseph Heller, világhírű amerikai regényíró, novellista és forgatókönyvíró, hazájában neves liberális közíró. A második világháborúban az olasz fronton B-25-ös bombázókon szolgált bombázótisztként, ebből az élményéből született egy bő évtizeddel később első és leghíresebb regénye. Mi a címe?

Joseph Heller

1903. május 1-jén született Ivády Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó. 1921-től 1934-ig a Magyar AC vízilabdázója volt. 1924-től pályafutása végéig hatvanhétszer szerepelt a magyar válogatottban. Tagja volt az 1928. évi nyári olimpiai játékokon ezüstérmet, majd az 1932. évi nyári olimpiai játékokon aranyérmet szerzett magyar csapatnak. Hol rendezték az 1932. évi nyári olimpiai játékokat?

Ivády Sándor