Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0721–318

1978. július 21-én született Josh Hartnett, amerikai színész, filmproducer. Olyan filmekben láthatta őt a közönség, mint a Halloween H20 - Húsz évvel később, a Pearl Harbor - Égi háború, a 40 nap és 40 éjszaka, a Fekete Dália, vagy a 2021-es Egy igazán dühös ember. Az igaz történet alapján Hartnett főszereplésével készült A Sólyom végveszélyben című film Szomália fővárosában egy félresikerült kommandósakció történetét eleveníti fel. Mi Szomália fővárosa?

Josh Hartnett

1951. július 21-én született Robin Williams, Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Good Will Hunting, a Jó reggelt, Vietnam!, A halászkirály legendája vagy a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van. Első sikerét egy 1978-tól 1982-ig futó tévésorozatban aratta melyben Mork, a földönkívüli bőrébe bújt. Milyen címmel vetítették hazánkban a sorozatot?

Robin Williams

1899. július 21-én született a képen látható irodalmi Nobel-díjas amerikai regényíró, novellista, újságíró. Az elveszett nemzedék jeles tagja. Részt vett a spanyol polgárháborúban, mint önkéntes katona és haditudósító, vadászott Afrika erdeiben és szavannáin, bikaviadalokra járt Spanyolországban. Volt amatőr ökölvívó, és szeretett halászni. Legismertebb művei a Búcsú a fegyverektől, az Akiért a harang szól, Az öreg halász és a tenger című regények és A Kilimandzsáró hava című novelláskötet. Ki ő?

Ernest Hemingway

1955. július 21-én született a képen látható Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. Több mint három évtizede dolgozik együtt Krasznahorkai Lászlóval, filmjei külföldön is nagy sikernek örvendenek. 2011-ben készítette el utolsó filmjét (A torinói ló), mely elnyerte a Nemzetközi Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve díját. További jelentősebb munkái: Családi tűzfészek, Őszi almanach, Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A londoni férfi. Ki ő?

Tarr Béla 

1947. július 21-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, költő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ki ő?

Lukács Sándor 

1908. július 21-én született Bródy György, kétszeres olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, sportvezető. 1928 és 1938 között a III. kerületi TVE vízilabdakapusaként sportolt. 1928-tól 1938-ig hetvennégy alkalommal védte a magyar vízilabda válogatott kapuját. Tagja volt az 1932-ben és 1936-ban olimpiai bajnokságot nyert magyar csapatnak. Hol rendezték az 1932. évi nyári olimpiai játékokat?

Bródy György

1977. július 21-én született Bíró Eszter, magyar énekesnő, színésznő. Sokoldalú előadóművész: színész és énekes, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Gyerek- és világzenei koncertjeivel, rendszeresen turnézik itthon és külföldön. Pályafutása során Jávori Fegya Ferenc hagyományos zsidó zenét játszó együttesének is tagja volt. Hogy nevezik ezt a zenei stílust?

Bíró Eszter

1953. július 21-én született Póczik József, válogatott labdarúgó, középpályás, edző. 1974 és 1983 között 14 alkalommal szerepelt a válogatottban és 4 gólt szerzett. Legnagyobb sikereit Verebes József edzősége alatt érte el 1982-ben és 1983-ban, amikor bajnok lett egy vidéki nagyváros csapatával. Melyik egyesület játékosaként lett kétszeres bajnok Póczik József?

Póczik József

1978. július 21-én született Justin Bartha, magyar származású amerikai színész. Legismertebb szerepe a Nemzet Aranya első, és második részéből Riley Poole, illetve Doug Billings a Bradley Cooper, Ed Helms és Zach Galifianakis főszereplésével készült filmvígjáték-trilógiában. Mi a film címe?

Justin Bartha

1947. július 21-én született Szegvári Katalin, magyar újságíró, szerkesztő-riporter, műsorvezető, tanár. A Magyar Televízió Pályabelépő című sportriporter-verseny egyik győztese volt. A Hét című műsor külsőse, majd munkatársa volt, belpolitikai riportokat, dokumentumfilmeket készített. 1980 és 1987 között a Magyar Televízió kulturális műsorának főmunkatársa volt. Mi volt a műsor címe?

Szegvári Katalin