Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0722–319

1946. július 22-én született Markos György, Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista, parodista. Legendás párost alkottak a nyolcvanas évektől kezdve Nádas Györggyel, számos emlékezetes műsoruk volt, javarészt a Mikroszkóp Színpadon. 1991-ben Karinthy-gyűrűt kapott. Édesapja szintén híres művész volt. Ki volt Markos György édesapja?

Markos György

1963. július 22-én született a képen látható spanyol válogatott labdarúgó, ismert beceneve A keselyű. Pályafutását szinte teljes egészében a Real Madridnál töltötte. A válogatottban 1984 és 1992 között 69 mérkőzésen 26 gólt szerzett. Ki ő?

Emilio Butragueño

1911. július 22-én született a képen látható magyar színésznő és írónő. Legismertebb szerepeit a Doktor Zsivágó, az Elnökkisasszony, A csúnya lány és az Ez történt Budapesten című filmeknek köszönhette – összesen 18 magyar és számos spanyol filmben játszott. 1945 után elhagyta Magyarországot, és külföldön folytatta karrierjét. A rendszerváltás után tért vissza hazánkba, 1994-ben tért vissza újra magyar színpadra. Ki ő?

Muráti Lili 

1955. július 22-én született Willem Dafoe, Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész. Jelentős szerepet játszott a Jézus a Krisztus utolsó megkísértése, A vámpír árnyéka és a Pókember-filmekben. Legismertebb szerepe Elias K Grodin őrmester Oliver Stone 1987-ben négy Oscar-díjat nyert háborús drámájában. Alakításáért Oscar-díjra jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Mi a film címe?

Willem Dafoe

2013. július 22-én született György brit királyi herceg. Szülei Vilmos walesi hercege és Katalin walesi hercegné. Húga 2015. május 2-án született Sarolta brit királyi hercegnő. 2018. április 23-án megszületett öccse, Lajos brit királyi herceg. Jelenleg apja után a második a brit trónöröklési rendben. Melyik uralkodóház tagja György herceg?

György brit királyi herceg 

1954. július 22-én született Al Di Meola, amerikai zenész, zeneszerző, producer. A fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb képviselője, aki pályafutása során számos zenei stílusban kipróbálta magát. Lemezein a fúziós jazz, és a latin jazz ugyanúgy megtalálható, mint a világzene, a flamenco vagy a funk. Milyen hangszer virtuóza Al Di Meola?

 Al Di Meola

1947. július 22-én született Don Henley, többszörös Grammy-díjas amerikai zenész, énekes, zeneszerző és dobos. Szólókarrierje előtt minden idők egyik legsikeresebb amerikai zenekarának tagja volt. Henley volt a szólóénekes a zenekar számos népszerű dalában, például a „Desperado”, a „Witchy Woman”, a „Best of My Love”, a „One of These Nights”, a „Hotel California”, a „The Long Run”, a „Life in the Fast Lane” és a „Wasted Time” dalokban. Mi a zenekar neve?

Don Henley

1992. július 22-én született a képen látható Oscar-, Grammy-, Latin Grammy-, Emmy- és Golden Globe-díjra jelölt mexikói származású amerikai színésznő, énekesnő, dalszerző és producer. Gyerekszínészként szerepelt a Barney és barátai című sorozatban, de feltűnt a Kémkölykök 3-D - Game Over, a Zack és Cody élete és a Hannah Montana című produkciókban is. Egyik legnagyobb sikerét a Varázslók a Waverly helyből című sorozattal érte el. Ki ő?

Selena Gomez

1960. július 22-én született John Leguizamo, Emmy-díjas kolumbiai származású amerikai színész, komikus, filmproducer. A '90-es évektől olyan filmekben láthattuk, mint a Csak egy lövés, a Super Mario Brothers, a Rómeó és Júlia, a Die Hard 2., az Egy sorozatgyilkos nyara, a Moulin Rouge!, a Négybalkéz, Az igazság nevében, A por, A holtak földje vagy Az esemény. 2002 óta adja hangját Sidnek Jégkorszak című rajzfilmekben. Milyen faj képviselője Sid a rajzfilmben?

John Leguizamo

1946. július 22-én született a képen látható amerikai színész és filmrendező. Legismertebb szerepe Roger Murtaugh a Halálos fegyver-filmsorozatban. Feltűnt A kis szemtanú, a Ragadozó 2., A Dumbo hadművelet, Az esőcsináló, a Fűrész, a Dreamgirls és az Orvlövész című filmekben. Ki ő?

Danny Glover